Felhívás!

Alkotmánysértőnek bizonyult a különnyugdíjakat eltörlő törvény

Alkotmánysértőnek bizonyult a különnyugdíjakat eltörlő törvény Románia

Alkotmánysértőnek bizonyult, és így nem léphet hatályba a különnyugdíjak eltörléséről rendelkező törvény, amelyet januárban ellenszavazat nélkül fogadott el a képviselőház.

Az alkotmánybíróság erről – az ombudsman és a legfelsőbb bíróság óvásának egyhangúlag helyt adva – szerdán hozott határozatot. Ez azt jelenti, hogy megmarad a bírák, ügyészek, pénzügyőrök, pilóták, parlamenti képviselők, szenátorok és diplomaták különnyugdíja, amelynek mértékét nem járulékbefizetéseik, hanem az illető ágazat számára hozott speciális jogszabályok alapján határozták meg.

Az alkotmánybíróság döntése aligha lepi meg a törvényhozókat. A taláros testület már 2010-ben is megakadályozta a bírák és ügyészek szolgálati nyugdíjának eltörlését. A törvénytervezet januári megszavazása előtt több képviselő is aggályát fejezte ki, hogy a szerzett jogok eltörlése alkotmányellenesnek fog bizonyulni, a plénum azonban elvetette a tervezet szakbizottsági újratárgyalását, hogy a képviselők mielőbb elfogadhassák a “szemtelenül magas” különnyugdíjak – egy részének – eltörléséről szóló törvényt.

A helyhatósági és parlamenti választásokra készülő Romániában a különnyugdíjak ügye központi témának számított a koronavírus-járvány előtt: a pártok egymásra licitálva próbáltak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttatások eltörlését szorgalmazták, illetve egymást vádolták a kiváltságosok védelmével.

A fegyveres testületek szolgálati nyugdíját mindazonáltal a törvényhozók nem próbálták meg  eltörölni.

Az országos nyugdíjpénztár szerint 2019 végén 3878 volt bíró és ügyész kapott átlagosan 18 716 lejes, 840 volt diplomata átlagosan 5538 lejes, 792 volt parlamenti tisztviselő átlagosan 4547 lejes, 1440 volt pilóta átlagosan 10 891 lejes, 609 volt pénzügyőr átlagosan 7800 lejes és 1800 bírósági jegyző átlagosan 4439 lejes különnyugdíjat.

Az aktív szolgálattól visszavonult több mint 178 ezer katona, belügyi alkalmazott közül mintegy 40 ezren kapnak 6000 lejt meghaladó juttatást.

Románia tavaly 9 milliárd lejt fordított a különnyugdíjakra.

Orban: az alkotmánybíróság bebizonyította, hogy nem akarja, hogy rend legyen a nyugdíjrendszerben

Az alkotmánybíróság bebizonyította, hogy nem akarja, hogy rend legyen a nyugdíjrendszerben – nyilatkozta szerda esti sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök.

“Az alkotmánybíróság (….) arra törekszik, hogy fenntartsa a privilegizált számítási rendszert azon kategóriák számára, amelyekre eddig is kivételes törvények vonatkoztak, amelyek lehetővé tették, hogy a nyugdíjakat ne a járulékfizetés elve alapján számítsák ki” – hangoztatta Orban.

A kormányfő szerint az alkotmánybíróságnak nem is kellene ez ügyben illetékesnek lennie, mert tagjai “nyilvánvaló érdekellentétben vannak, hiszen ők maguk is különnyugdíjat kapnak”.

PSD: a különnyugdíjakat meg kell adózni

A Szociáldemokrata Párt (PSD) számára világos, hogy a nyugdíjasok körében azzal lehet helyreállítani a “társadalmi méltányosságot”, hogy a parlament elfogadja a PSD törvénytervezetét, amely a különleges nyugdíjak fokozott megadóztatására irányul – jelentette ki szerda este Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke.

Cazanciuc abban reménykedik, hogy miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem ér egyet az “óriási nyugdíjak” fenntartásával, megszavazza a tervezetet.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 7., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Oh , hogy sajnalom oket!! Igazan torolni akartak de az a franya alkotmany……meg az alkotmanybirosag….!!!! De annak idejen volt ra gondjuk , hogy alkotmanyba foglaljak ugy suttyomban , minden tam-tam nelkul. Mas esetekben pedig arra hivatkoznak , hogy nem lehet alkotmanymodositast eszkozolni!!! Szegyelljek magukat (bar ez nem valoszinu)!

 • User
  Dátum: 2020. május 7., 10:41
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ebben az országban még a nép ügyvédje(mióta közismert magyar szó az “ombudsman”?) is azokat védi akik kiváltságokat élveznek. Az alkotmánybíróság meg védi a saját előnyeit. Felháborító! Nem ártana aláírásgyűjtést szervezni az ilyen alkotmány ellen amely garantálja az élősködést.

 • User
  Dátum: 2020. május 7., 17:15
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Tudtom szerint az alkotmányban nincs szó speciális nyugdíjakról, azt külön törvénnyel hozták létre, s ez a törvény nem alkotmányos!