A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Ma is követendő példa

Ma is követendő példa Kovászna megye

Igazi ünnepnap volt vasárnap Bardocon. Az idei falunap keretében, a délelőtti órákban népes közönség jelenlétében, a nevét viselő iskola előtt avatták fel a falu nagy szülöttének, Benkő József református lelkésznek, teológusnak, botanikusnak a mellszobrát, melyet Miholcsa József marosvásárhelyi szobrászművész készített.

A szoboravatáson ünnepi beszédet mondott Balázsi Dénes, Bardoc község polgármestere, továbbá Tókos Jenő, a helybéli általános iskola igazgatója, Szabó Csilla tanítónő, Benkő Emőke nyugalmazott tanárnő, aki néhai testvérével, Benkő Hajnalka Eszterrel együtt kezdeményezői voltak a szoborállításnak, mi több, elkészítésének költségét is felvállalták.
Az erdélyi magyar tudományos kutatás úttörőjének tekintett Benkő József életútjáról, munkásságáról a beszélők közül mindnyájan szép szavakkal emlékeztek meg, aláhúzva, hogy azokból annyi év után is van mit tanulniuk a mai nemzedékeknek: „Kitartása, szorgalma, egyszerűsége, alázata ma is követendő példa mindnyájunk számára” – húzták alá.
A polgármester arról tett említést, hogy a nagy tudós emlékét Bardoc falu ez idáig sem mellőzte: szülőházán, a református papilakon előbb emléktáblát, majd domborművet helyeztek el, 2008 óta pedig, a bardoci önkormányzatnak köszönhetően, Budapesten, az erdélyi halottak kertjében is plakett őrzi Benkő József emlékét.
A most avatott szobor, mint említette, összefogás eredményeképp készülhetett el: az elöljáró köszönetet mondott az alkotónak, Miholcsa Józsefnek, Benkő Hajnalka Eszternek és Benkő Emőkének, a szobor talapzatát kivitelező Boda Gábornak, a helyi RMDSZ-nek, a tanácstagoknak és a református egyházközségnek is, akik mindnyájan hozzájárultak ahhoz, hogy a mű elkészülhessen. Végül kiemelte: „adjon ez a szobor hitet, erőt, reményt a mindennapok munkájához.”
Az ünnepi beszédek után Tókos Jenő igazgató és Benkő Emőke leleplezték a szobrot, majd Balázsi Zoltán helybéli tiszteletes mondott áldást. A szoboravatón közreműködött a Benkő József-iskola Fehér Orsolya vezette kórusa, illetve ifjú Kolumbán Sándor, aki gitáron játszott és énekelt.
Később az ünneplők – köztük a Bardoc testvértelepüléséről, a magyarországi Gesztről érkezettek is – a papilakon található Benkő-emléktáblát is megkoszorúzták ez alkalommal. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.