Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közösségi takarítás lesz holnap Sepsiszentgyörgyön

Közösségi takarítás lesz holnap Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) idén is csatlakozik a bukaresti Több Zöldet (Mai Mult Verde) egyesület által két éve kezdeményezett országos programhoz. A Tiszta vizet az Oltba elnevezésű közösségi takarítás március 9-ére van betervezve.

A megmozdulás célja elsősorban az Olt partjának tisztán tartása, másrészt ellenőrizni a tavalyi Olt-takarítás eredményét, a kihelyezett táblák épségét, a kialakított Olt-védelmi rendszer hatékonyságát.
Várnak mindenkit, aki csatlakozni kíván. A résztvevőknek zsákokat, kesztyűket biztosítanak, ásványvízről és szendvicsről mindenki maga gondoskodik. Gyülekezés holnap 13 órakor Sepsiszentgyörgyön, a Kaufland áruház parkolójában, onnan indulnak a résztvevők a Sepsi Arénáig, onnan az Olt folyó folyását követik egészen az egykori Trident üzletig.

 

Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi hasonló megmozduláson a megye területén bekapcsolódó önkéntesek 60 zsák hulladékot gyűjtöttek össze az Olt folyó partjáról, a jó hír viszont az, hogy az előző évi takarításhoz mérten ötször kisebb szemétmennyiség gyűlt, a HKA szerint a csökkenés hátterében a megye több pontján, az Olt partján elhelyezett térfigyelő kamerák hatékonysága áll.

„A tavaly jóval kevesebb hulladékot – 60 zsákot – gyűjtöttünk össze a két évvel ezelőtti 300-hoz képest, és reméljük, hogy idén még kevesebb lesz az összegyűjteni való. Megfigyelőkamerák vannak a Debren-patak torkolatánál, a szociális tömbházakkal szemben és az egykori Trident üzlet mögött. Reméljük, idén is pozitív tapasztalataink lesznek a szemétmennyiséget illetően. Ez egy közösségi megmozdulás, tehát várunk mindenkit, aki szeretne bekapcsolódni” – fogalmazott Bereczki Kinga HKA-elnök.

Ugyancsak a Tiszta vizekért országos kampány részeként két éve a Több Zöldet bukaresti környezetvédő szervezet egy PET-palackokat, egyéb szennyeződéseket felfogó sorompót helyezett ki az Oltra, az Oltmező úti autómosó mögött. A 16 méter hosszú úszógát szerepe az, hogy a partra tereli a hulladékot, ahol az önkéntesek könnyebben összegyűjthetik.
Tavaly, sajnos, keveset üzemelt a sorompó, miután tavasszal elszakadt, és a HKA tagjai kénytelenek voltak leszerelni, aztán több hónapig keresték a megoldást a javítására, mert a nagy mérete miatt nehezen tudták elszállíttatani a javításra, végül decemberben szerelték újra össze, és helyezték el a folyón. Holnap a gát környékén is összegyűjtik a szemetet az önkéntesek.

Fotó: HKA

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük