Felhívás!

Kiskorúak és a szesz

A május 2–6. közötti időszakban a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság illetékes ügyosztályai tematikus, összehangolt ellenőrzéseket tartottak Háromszék területén.

Főként azt vizsgálták, hogy a városi, községi, falusi környezetben a kereskedők tiszteletben tartják-e azt a törvényt, amelynek nemrég módosított változata a korábbinál még szigorúbban tiltja, illetve bünteti kiskorúak kiszolgálását szeszes italokkal, dohányárukkal, cigarettával. Az 1991. évi 61-es számú törvény alapján kiszabott 59 pénzbírság összege meghaladta a 30 ezer lejt. Észleltek, pénzbírsággal büntettek 4 közlekedési szabálysértést is.

Az ellenőrzések során a rendőrség elrendelte egy sepsiszentgyörgyi vendéglátó létesítmény tevékenységének, nyitvatartási jogának 10 napos felfüggesztését, mert kiskorúakat szolgáltak ki szeszes itallal. Az érintett vendéglátó egység felelőse a sajtónak azt nyilatkozta, méltánytalannak tartja, hogy előzetes felvilágosítás és figyelmeztetés alkalmazása nélkül történt a bírságolás és időszakos bezárás, hiszen több mint harminc éve működő létesítményről van szó, emellett a szabálysértés úgy történt, hogy két 17 éves lány sört kért, s kiszolgálás előtt életkorukat elhazudták. A vendéglátós úgy fogalmazott, a büntetés nulla emberségről tanúskodik, és növeli az ellenérzéseket, az utálatot a rendőrséggel szemben.

A rendőrség felhívja a figyelmet, a kiskorúak szeszes itallal való kiszolgálása 500 lejig terjedő pénzbírsággal és a vétkes vendéglátó működésének 10–30 napos felfüggesztésével járhat. A kiskorúak kiszolgálása cigarettával, dohányáruval még súlyosabb vétség, a pénzbírság összege elérheti a 10 ezer lejt, a működés 30 napos felfüggesztésével, a törvénysértés ismétlődését 20 ezer lejes pénzbírság és a vendéglátó egység végleges bezárása követheti! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.