Felhívás!

Kézdi az elsők között

Friss adatok alapján Kézdivásárhely municípium az országos élbolyban tanyázik a szelektív hulladékgyűjtés terén, osztotta meg lapunkkal Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója.

– A szelektív hulladékgyűjtés tekintetében a municípiumok zömében 2–3 százalékon állnak. A rendszer beindításakor a Kézdivásárhelyen termelt szemétmennyiségnek csupán 5,7 százaléka nem került a gödörbe, tavaly a céhes város már 32 százalékkal zárt, míg idén áprilisban már 37,80 százalékot tett ki az „eltérítés”, a biológiailag lebomló, illetve újrahasznosítható anyagként Lécfalvára szállított hulladékmennyiség, ami nagyon jó eredmény, mondhatni az élboly felső fele.

Ennyit jelent egy nem jól, csupán normálisan működő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, hiszen még messze vagyunk a német, dán vagy azokhoz hasonló rendszerektől. Mindez a hulladékgazdálkodást lebonyolító szervek, az infrastruktúra-tulajdonos megyei tanács, illetve a lakosság közös erőfeszítésével, együttműködésével valósulhatott meg – hangsúlyozta Ambrus József. A szakember hozzátette, újabb beruházásra készülnek.

– 10–12 célkitűzésünk közül elég sokat teljesítettünk már, ám ahhoz, hogy az összest megvalósíthassuk, a lécfalvi lerakónál mechanikai-biológiai hulladékkezelő központot (MBH) létesítenénk. Egyelőre nem született döntés, hogy uniós pályázati pénzből vagy hitelből valósítanánk meg. Már egy éve számításokat végzünk, hiszen úgy megvalósítani a kitűzött célokat, hogy az a lakosság számára megfizethető legyen. Tízmillió euróból olyant építhetnénk, mint egy rakétakilövő-állomás, ám azt a szolgáltatást a háromszéki lakosság nem tudná megfizetni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.