Hirdetés
Hirdetés

Kell a nepáli munkaerő

Kell a nepáli munkaerő Kovászna megye

Nemcsak nepáli, hanem unión kívüli, európai vagy ázsiai munkavállalókat akar egyre több vállalkozó megyénkben, mivel egyre kevesebb megkötéssel lehet alkalmazni őket, és kevésbé „illékonyak”, mint a helyiek. Ebben az ügyben már a munkaügyi hivatalt is megkeresték, de a munkaerő-közvetítő cégekkel is felvették a kapcsolatot. Minderről Kelemen Tibor munkaügyi igazgató beszélt a keddi sajtótájékoztatón.

Stagnálás van a munkaerőpiacon, külföldön és belföldön egyaránt – mondta Kelemen. Az adatbázisukban szereplő munkanélküliekkel már nem tudják kielégíteni a cégvezetők munkaerőigényeit, vagy mert nincs azon a területen képzett szakember, amelyikben szükségük van rá, vagy mert nem elég vonzók a kínált feltételek, vagy a bér.

A Timber Group (volt Schweighofer) fafeldolgozó például húsz, alapszintű angolt beszélő, szakképzetlen munkást keresett januárban, s bár elméletileg ugyan létezik a követelményeknek megfelelő munkanélküli (hiszen az iskolában nyolcadikig tanítanak idegen nyelvet), az 1100 nyilvántartott, papíron alkalmasnak bizonyuló ember gyakorlatilag mégsem az. Az ügynökségnek azonban nincs módjában ellenőrizni a nyelvtudást, ezért hivatalból ajánlja alkalmazásra a regisztráltakat. Kommandón, ahol 4,5%-os munkanélküliség van, szintén keresnek 2–3 bevándorlót állatgondozói munkakörbe.

A külföldiek alkalmazásának feltételein sokat könnyítettek a múlt évtől, míg korábban kötelező volt megadni nekik az országos bruttó átlagbért, most már minimálbérért is lehet őket dolgoztatni. Emellett általában a szállást is biztosítják számukra. A bevándorlásügyi hivataltól a jóváhagyás megszerzése nem túl nagy anyagi erőfeszítés 100 euróért, de szezonmunkás esetében csak 25 euró a díj. Háromszéken egyébként a munkaügyi felügyelőség által közöltek szerint különböző munkakörökben már dolgoznak unión kívüli munkavállalók, szám szerint 23-an: törökök vezető beosztásban alkalmazottak a konfekcióiparban, afrikaiak az OSK focicsapatban, nepáliak egy pékségben, kínaiak a kereskedelemben, Sri Lanka-iak konyhán.

Hirdetés
Hirdetés

Megjegyzendő, hogy a ditrói ügy nyomán odafentről „óvatos” tájékoztatásra intették az illetékeseket a megyében dolgozó bevándorlókkal kapcsolatban…

Kelemen Tibor azt is elmondta: a munkaerőkrízis miatt a vállalkozók kénytelenek toleránsabbak lenni a jó munkaerővel szemben, akkor is, ha az éppenséggel nem a legnagyobb munkafegyelemről tesz tanúságot. Ezt könnyebb megtenni akkor, ha az az illető munkája nem befolyásolja a másokét (vagyis nem kell egy munkafolyamatba illeszkednie, például szalagmunkában), ilyenkor a tűréshatár tágabb, belefér az is, hogy elnézzenek 1–2 napos hiányzást is egy jó szakembernek. – Minden esetben egyéni elbírálás kell, a kirúgás a könnyebb megoldás, de nem biztos, hogy jó is – mondta az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 20., 13:00
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Kelemen ur ne papoljon ossze vissza, fizesek meg a munkast es akkor nem kell hozni mindent jott mentet es meg a szallasat sem kell megfizetni!!!!

 • User
  Dátum: 2020. február 21., 9:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A munkaerőkrizissel egyidőben megjelent a munkaerőbiznisz is.Akkor minek E.U.?Portugáliában ,Görögországban stb. nagy a munkanélküliség.Akkor miről beszélünk?Hogy lehet felzárkózni az uniós bétekhez ha le akarják itt verni.Sehogy.Mese az egész…aki szegény volt az is marad.

  • User
   Dátum: 2020. február 21., 11:01
   ÉRTÉKELÉS: -1

   Ha egy EU-s országban nagy a munkanélküliség, nem azt jelenti, hogy csak úgy fel lehet használni az embereket máshol. A szabályok megengedik, de elsősorban az emberen múlik. Van aki 40km-re se hajlandó költözni a lakhelyétől, van aki az országon belül menne, de máshova nem és sokan vannak, akik nem szívesen mennek el otthonról, inkább élnek a segélyből.
   Ilyenkor mit tehet az, aki munkaerőt keres?
   Persze, meg kéne fizetni a munkát rendesen, de ahhoz dolgozni is rendesen kell, hogy meglegyen a megfelelő termelékenység és profit.