Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Karriernapok Szentgyörgyön

Karriernapok Szentgyörgyön Kovászna megye

Több mint 30 szakma elismert szakembere tart előadást mesterségéről sepsiszentgyörgyi végzős diákoknak a november 2. és 4. között, szerdától péntekig zajló Székelyföldi Karrier Napokon.

Hirdetés
Hirdetés

Amint azt már tegnapi hírünkben jeleztük, Zsigmond József, a szervező Centrum Studiorum Egyesület vezetője elmondta, szakemberek 13 szekcióba szervezve, iskolaidő után, délutánonként tartanak előadásokat a Berde Áron Szakközépiskola, a Puskás Tivadar Szakközépiskola, Művészeti Líceum, a Székely Mikó Kollégium és a Református Kollégium, illetve a Mikes Kelemen Líceum 11. és 12.-es diákjai számára. Felhívja a figyelmet, hogy az eseményre előre szükséges regisztrálni a www.diakigazolvany.ro oldalon, illetve minden iskolában kihelyeztek plakátokat, amelyeken QR-kód vezet a regisztrációs oldalra.

Azt szeretnék, hogy a végzős diákok elismert szakemberektől tudjanak meg többet az adott mesterségről. A résztvevőkkel egy kérdőívet is kitöltetnek arról, hogy milyen szakma fele irányul, melyik egyetemre szeretne beiratkozni, és követik is sorsuk alakulását, illetve alkalomadtán vonzó ajánlattal szeretnék hazacsábítani őket tanulmányaik elvégzése után. A rendezvénnyel azt is szeretnék üzenni, hogy Sepsiszentgyörgynek fontos, hogy a diákok jó pályára álljanak, és tanulmányaik elvégzése után hazatérjenek. A Székelyföldi Karrier Napok résztvevői között Tabakó- és Vibe-fesztivál-belépőket is kisorsolnak.

Ugyancsak a diákokat és egyetemistákat célozzák a sepsiszentgyörgyi önkormányzat „hallgatói ösztöndíj”, a „jövő hét” és a „román–magyar nyelvtanfolyam” programjai, mutatott rá Vargha Fruzsina. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere emlékeztetett, az önkormányzat 2014 óta működtet egy évi 100.000 lejjel finanszírozott ösztöndíj programot, amellyel a sepsiszentgyörgyi vagy Sepsiszentgyörgyhöz köthető témában dolgozatot író alap-, mesteri és doktori képzésen részt vevő hallgatókat jutalmazzák. Idén 21 egyetemista kapott ilyen ösztöndíjat, akik kutatási dolgozataikat november 4-én, pénteken mutatják be a Kastély Vendéglőben szervezendő hallgatói konferencián.

Az eseményre szakembereket, vállalkozókat, önkormányzati képviselőket hívtak, akik hasznosítani tudják az egyetemisták kutatásait, foglalkoztatni tudják őket, így az esemény kapcsolatépítésre is megfelelő alkalom. Az elmúlt években több mint száz egyetemista kapott ösztöndíjat, sorsukat azóta is követik, és felveszik velük a kapcsolatot, ha egy adott szakterületen igény mutatkozik a munkájukra, mondta Vargha Fruzsina, aki maga is ösztöndíjas volt, jelenleg Sepsiszentgyörgy történetének legfiatalabb alpolgármestere.

Hozzátette: a következőkben az önkormányzat három pilléren álló programmal szeretné támogatni a diákokat és egyetemistákat, így megszervezik a „Jövő hét” nevű, tapasztalat-alapú tudományos hetet, illetve ide csatolják az idén november 14-től induló román–magyar nyelvtanfolyamot, amelyet közkívánatra úgy módosítottak, hogy a résztvevők számára eltörölték a 35 éves felső korhatárt. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások