Felhívás!

Jótékony vakáció

A kicsiknek dukáló egyhetes vakáció „jótékony hatása” a légúti fertőzések terén jegyzett statisztikákból is visszaköszön: a betegek száma a gyermekeknél jelentősen csökkent az említett periódusban – derült ki a szakemberekkel folytatott beszélgetésünk során.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság keretén belül működő járványügy munkatársaitól megtudtuk, hogy Háromszéken két hét alatt 14%-os csökkenés érhető tetten a felső légúti megbetegedések terén: míg a múlt héten 2171-re volt tehető ez a szám, addig ezen a héten már 1867 betegről számoltak be a háziorvosok (ebből csupán 1,27% szorult kórházi kezelésre).
Kiugrik az adatokból a közösségbe járó kicsiknél – 5–14 éves korosztály – feljegyzett jelentős csökkenés: míg múlt héten 797 ilyen korú betegről számoltak be a háziorvosok, addig ezen a héten már 569-re csökkent a számuk. 

„A betegek elszigetelődnek otthon, így nem terjesztik tovább a betegséget” – magyarázták a szakemberek, kitérve arra is, hogy a tanintézményekben jelenleg nincs fertőzési gócpont. Igaz, hogy a törvények értelmében csak akkor beszélünk ilyen gócokról, akkor kötelesek jelenteni az igazgatóságon a pedagógusok, intézményvezetők, ha a hiányzások száma nagyon magas: a közösség háromnegyede egyszerre hiányzik betegség miatt.

A tüdőgyulladások, alsó légúti fertőzéseknél is csökkenést jegyeztek: míg a múlt héten 389 beteget, ezen a héten csupán 363-at tartanak számon (14%-a igényelt kórházi beutalást).
Háromszéken az influenza elleni kampány is jól áll, már 2468 személyt oltottak be a minisztériumtól érkező ingyenes oltóanyagokkal. Ezen a héten 207 krónikus beteget, 18 egészségügyi kádert, 25 öregotthoni lakost és 384, 65 év fölötti személyt oltottak be megyénkben. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.