Felhívás!

Három napig ünnepelt Kovászna

Három napig ünnepelt Kovászna Kovászna megye

Tegnap ért véget a kovásznai városünnep. A szervező polgármesteri hivatal és a városi művelődési ház igyekeztek olyan programot összeállítani, melyben minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző szórakozási formát a 22. városünnepen, ennek még az őszies időjárás is kedvezett. A továbbiakban e műsorkavalkád egy-egy kiragadott pillanatát igyekszünk visszaadni az olvasóknak.

Az összetartozás ünnepe

– Településünk legnagyobb közösségi ünnepe, a kovásznai városnapok sajátos légköre, hangulata is a szórakozás, a boldog pillanatok alkalmát hivatott megteremteni, kikapcsolódást, felvidulást kínáló percek megélésére, régen várt látogatásokra, találkozásokra, nosztalgiázó együttlétekre nyújt lehetőséget, míg az előző évekbeli emlékek felidézése ismételten tudatosítja mindannyiunkban a pillanat múlásának törvényszerűségét is – mondta Gyerő József kovásznai polgármester a városünnep megnyitóján, pénteken.

Az elöljáró, akinek mandátumában ez már a negyedik városnap, megjegyezte, hogy a négy év, négy alkalom, mindig újabb kihívást jelentettek.

Végezetül pedig hozzátette: „A városnap a kovásznai polgárok közös ünnepe, híd és kapocs minden itthon és távol élő kovásznai közt, nemzetiségi, társadalmi hovatartozástól, politikai meggyőződéstől, vagy éppen életkortól függetlenül. Hogy mindannyian átérezhessük: mi, kovásznaiak, összetartozunk.”

 

A Duna-delta világa

Pénteken a művelődési ház kiállítótermében nyitották meg a helyi Mikola Zoltán fotóművésznek A Duna-delta világa című egyéni tárlatát. A Duna-delta madárvilágát ábrázoló fotókiállítást Gazda József műkritikus méltatta.

Mikola Zoltán jelen tárlata 4 év munkájának a gyümölcse, ugyanis 4 éve kezdett a Deltába járni, és mint mondta, már szinte az első pillanattól beleszeretett annak világába. Mikolától megtudtuk, hogy a Deltában való fotózás olykor nehéz, hiszen állványt sem használ, mert mozgás közben készíti a felvételeket. Általában három napot szokott tölteni e vidéken, s olyankor igyekszik minél művészibb formában megörökíteni az ott látottakat. A jelenlegi immár a negyedik egyéni tárlata Mikola Zoltánnak Kovásznán, és szeptember végéig látogatható.

Akik a gyerekekre vigyáztak

A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete idén is, vagyis már harmadik alkalommal gondoskodott a gyerekek felvigyázásáról, illetve arról, hogy élménydús szabadidős tevékenységet nyújtsanak a kicsiknek, amíg a szüleik részt vesznek a városnapi forgatagban.

Fülöp Csaba, az egyesület elnöke elmondta, hogy idén kézműves foglalkozást, ügyességi próbákat, arcfestést és sok egyéb más szórakoztató tevékenységet biztosítottak a gyerekek számára. Idén úgymond újdonságnak számított, hogy még taxi szolgáltatást is nyújtottak a résztvevőknek, igaz, másmilyent, mint elsőre gondolnánk: azok a gyerekek, akik már elegendő fizető pontot szereztek a vetélkedőkön, egy felnőtt által taszított talicskában betérhettek a városnapra.

A gyerek foglalkoztatásáról közel 30 önkéntes gondoskodott.

 

Ízek mérkőztek

Ha városnap, akkor főzőverseny – mondhatnánk így is, hiszen a városünnep egyik kiemelkedő, tömegmozgató rendezvénye a Dózsa György parkban évente megrendezett főzőverseny. A helyi önkormányzat, a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Kapitánysága, illetve a Kis- és Középvállalkozók Egyesülete által megszervezett eseményre idén 11 csapat nevezett be.

A zsűri részéről Könczei Csaba elmondta, hogy az idei versenyen a csapatok közt nagy népszerűségnek örvendett a levesek (gulyás, csorba) elkészítése, ám érdekességként megemlítette, akadt olyan csapat is, amelyik szilvásgombócot készített. A zsűri a pontozásnál nemcsak az ízvilágot, hanem többek közt a terítést, az öltözetet, a tálalást is figyelembe vette.

Az idei versenyen nem voltak helyezések, ehelyett különböző nevesített díjakat adtak át a szervezők, az egyik ilyen díj az idén elhunyt kovásznai, megyei tanácsos, a főzőversenyek egyik oszlopos résztvevőjenek, Bodó Lajosnak a nevéhez fűzhető.

Részvételi díjat kaptak: Voineștenii, WI-FI-K, Supernagyik, Szabadtűzi Lovagrend, Inkubátorház-csapatok. Különdíjas lett a Pápai Tűzoltók.

Baciu Ion-díjat a Szabad-Fű-Szer-Észők, Kovács János-díjat a Katrosa Vadászegyesület, Kovács István-díjat a Legényes Férfiak, Lőrincz Zsigmond-díjat a Szörcsei Szabadtűzi rend, Bodó Lajos-díjat a Lányos Asszonyok kapták

 

Szoborparkba öltözött társadalomkritika

A Molnár János tanár vezette Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad tagjai által bemutatott szoborpark idén is elgondolkodtató, társadalmi problémákkal szembesítő témákkal volt jelen a városünnepen. A csapat ezúttal a környezetrongálásra, a képmutatásra, és a bulik korszakonkénti változására hívta fel a figyelmet.

Molnár Jánostól megtudtuk, hogy a 13 tagú diákszínpad egy bő hét alatt készült el a produkciókkal. Megjegyezte, hogy igazából nem is a 15 perces mozdulatlanság megterhelő a színészeknek, hanem inkább a belső tartás megőrzése akkor is, amikor a külső ingerek egyes tiszteletlen nézők részéről érkeznek az irányukba.

Aranylakodalmasokat köszöntöttek

A hagyományokat követve, Kovászna város önkormányzata idén is köszöntötte az 50., 60. és 65. házassági évfordulójukat ünneplő párokat.

Szombaton, a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében megtartott rendezvényen 18 párt köszöntött Gyerő József polgármester és Dancs Ibolya anyakönyvezető az önkormányzat nevében.

65 éves évfordulós volt Cojocaru Gheorge és Popica Ileana. 60 éves Balea Ioan és Barla Ana, Zbarcea Constantin és Furtuna Ileana.

50 éves évfordulósok: Gavanean Veleriu és Ungurean Viorica, Karacsi Vilhelm és Szigyártó Magdolna, Lázár Miklós és Paltán Mária-Magdolna, Jakab Zoltán és Veres Julianna, Balczár Gyula Z. és Csekme Rozália, Bíró Stefan és Vajna Gizella, Martini Károly és Kozma Margaréta, András Emil Gavril és Szabó Erzsébet M., Berszán Alexandru és Veres Rozália, Cojan Gheorghe és Urzica Maria, Preda Gheroghe és Burlac Rodica V., Dobra János és Kádár Ecaterina, Kozma Ludovic és Ambarus Ileana, Kopacz Lajos és Molnár Éva, Militaru Voicu és Militaru Maria.

Az idős párok előtt a helyi fiatalok zenei műsort adtak elő, az önkormányzat pedig virággal és pezsgővel kedveskedett nekik.

 

Vásárfia a központi parkban

A városnap egyik fő alappillére a vásár, amiben idén is gazdag volt a kínálat, mert úgymond a hagyományos vendégnek számító bóvliárusok mellett, melyek az 1918. december 1. utcában kaptak helyet, jelen voltak a már megszokott és turisták által közkedvelt kézműves árusok is, akiknek portékáit a központi parkban vásárolhatták, tekinthették meg az érdeklődők. A különböző portékák iránti érdeklődés változó volt, akadt árus, aki szerint gyenge volt a forgalom, mások pedig teljes mértékben elégedettek voltak a kereslettel kapcsolatban.

Buli a nagyszínpadon

A városünnep fő attrakciója természetesen a nagyszínpad, illetve annak fellépői voltak, melyek előtt esténként óriási tömeg bulizott. A színpadon olyan előadók fordultak meg, mint Delhusa Gjon, Balázs Pali, az Omen, a Rendex, Zoltán Erika és még sokan mások. Emellett a helyi előadók is teret kaptak mint pl. PinceBand, a Background, vagy épp a testvértelepülésről érkezett pápai The Soul Experience zenekar.

 

A fiatalok is jól szórakoztak

A Fiatalok Kovásznáért Szervezet (FIKOSZ) és a HÁRÍT főszervezésében tető alá hozott Kult-Űr nevet viselő, immár második alkalommal megrendezett ifjúsági udvaron főként a fiatal réteget szólították meg a szervezők, ám igyekeztek olyan programmal előállni, mely a közép-korosztályt is mozgósítja.

Az ifjúsági udvaron kerekasztal beszélgetések voltak, esténként pedig szabadtéri bulit tartottak, ahol többek közt fellépett az egyik legismertebb háromszéki lemezlovas, Dj. Shiver is, vagy az idén felkapott 4 S Street zenekar.

Sinka Norbert FIKOSZ-elnök kérdésünkre elmondta, hogy a Kult-Űr sikeresnek bizonyult, és jövőre még szeretnék bővíteni a kínálatot azzal, hogy meghívnak egy nagyobb magyarországi, valamint egy nagyobb romániai előadót, zenekart is.

(A Pixels from Piliske és Crețu Octav felvételei)

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.