Magyar állami kitüntetésben részesültek

Magyar állami kitüntetésben részesültek Kovászna megye

Az erdélyi magyar közösségért tevékenykedő személyiségeket ismertek el magyar állami kitüntetésekkel csütörtökön. Háromszékről Demeter Lajost, Gazda Klárát és Vetró Andrást érte a megtiszteltetés. Az Áder János, Magyarország köztársasági elnöke által adományozott elismeréseket adták át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán adták át.

Demeter Lajos a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa, munkásságáért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Gazda Klára Zalánban született, majd a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének volt docense. Ő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. A temesvári születésű, de Kézdivásárhelyen tevékenykedő Vetró András szobrászművész szintén Magyar Arany Érdemkeresztet kapott. Ennek kapcsán Vetró András nyilatkozott lapunknak:

– Megtisztelő érzés, óriási öröm. A kisebbségben lévő művészek szeretnének bejutni a nagy anyaországi áramkörbe, szeretnék, hogy ott is számba vegyék. Nem fordult meg soha a fejemben, hogy Arany Érdemkeresztet kapok, de most úgy gondolom, ezzel oda kerültem az áramkör kapujába. A művész nem magának alkot, várja a visszhangot. Ha díjat kapsz, az egy elégtétel. Egy másik fajta elégtétel, ami számomra nagyon fontos, az, amikor engem bíznak meg egy szobor elkészítésével, nem pályázatok által kapom meg a munkát. Ez tulajdonképpen az eddigi munkám elismerését jelenti, hiszen alkotásaimmal bizonyítom alkotói tettem létjogosultságát. Köszönettel tartozom a feleségemnek, Vetró Bodoni Zsuzsának, hisz ő beáldozott a saját alkotói idejéből, hogy nekem több jusson. Enélkül nem tudtam volna annyi szobrot elkészíteni.

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.