Identitáserősítés és Székelyföld-reklám

Identitáserősítés és Székelyföld-reklám Kovászna megye

Kétféle rendezvényt vállal fel a Megyei Tanács: identitáserősítő és Székelyföld hírét terjesztő-öregbítő eseményeket, de a szeptember 13–15. között zajló háromszéki kürtősfesztivál mindkét kritériumnak megfelel – mondta Tamás Sándor tanácselnök az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón a megyeszékhelyi turisztikai irodában.

A sajtótájékoztatón Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke és Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke mellett az internetnek köszönhetően élő adásban vett részt András Tünde is, aki több éve szervezi a budapesti kürtőskalács-fesztivált. Annak kapcsán, hogy az idei háromszéki rendezvény újdonságaként itt is működtetnek majd egy kürtős-cukrászdát a fesztivál ideje alatt, elmondta, ebben a kínálat azokból az új, kürtősre alapozó, azzal kombinált kreációkból áll, amellyel az eddigi budapesti fesztiválokon kirukkoltak, így kürtős-zserbó, fondü, kürtőssel díszített fagylalt és tejbegríz is szerepel a kínálatban.

A harmadik kiadásra már beépült annyira a köztudatba a rendezvény, hogy beletervezzék a programjukba, szabadságukba akár a szomszéd megyeiek vagy távolabbról érkezők is, így gazdaságélénkítő hatása is van, állította Édler András kamaraelnök, a korábbi Chocofesztek szervezéséből levont tapasztalatok alapján. A csokifesztivál végül beolvadt a Kürtősfesztiválba, illetve ahogy ez korábban is jellemző volt, az édességkínálat idén is kiegészül palacsintával, mézeskaláccsal is.

A szentgyörgyi és a megyei önkormányzat által szervezett és finanszírozott háromszéki fesztiválra eddig 15 cég jelentkezett – tájékoztatott Grüman Róbert – 7-7 Hargita és Kovászna, egy pedig Brassó megyéből, az ő hagyományos termékeik mérettetnek meg szombaton a Farkas Ferenc mestercukrász által vezetett zsűri által. „Az év székelyföldi kürtőskalácsát” sütő csapat elnyeri a budapesti fesztiválon való részvételi jogot. Már a kiválasztáskor kritérium, hogy hagyományos módon, ízfokozók és aromák nélküli, minőségi terméket forgalmazók vegyenek részt a szentgyörgyi eseményen, ha a korábbi években azt tapasztalták, hogy valakik ilyeneket használtak, azt eltanácsolták – hangzott el a sajtótájékoztatón. Szintén szombaton készül el a Kárpát-medence 2 méter hosszú, félméteres átmérőjű kalácsa is, amelyhez az anyaországi testvérmegyék és Maros, Brassó, Hargita megyék is hozzájárulnak egy-egy zsák liszttel.

Vasárnap a zabolai Mikes Mária grófnőtől fennmaradt recept alapján (érdekessége, hogy a kalács még nem cukormázzal borított) sütik meg a csapatok az év hagyományos kürtősét, a tavalyi fesztivál nyertese, a farkaslaki Kovács Kalács csapata pedig megkísérli saját tavalyi rekordját megpótolni még egy méterrel, azaz egy 14 méteres kürtőst előállítani.

Nemcsak a szemnek-szájnak jut ezernyi inger majd a jeles hétvégén, a színpadon fellépnek majd a Hit Factory, By Alex, a Slepp együttes, Pély Barna, a Directia 5, vasárnap pedig Vikidál Gyula és Homonyik Sándor közös jubileumi nagykoncertjét hallgatják majd meg a nézők.

A gyermekeket külön programokkal dédelgetik az eseményen, kézműves-foglalkozásokat szerveznek nekik, inaskodhatnak a kalácssütő-tanodában és a Kifli együttes koncertezik nekik.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.