Kalapácsok örömzenéje a főterén

Kalapácsok örömzenéje a főterén Kovászna megye

A hétvégén Szentgyörgy főterének kockakövein, a negyedik háromszéki kovácstalálkozón, ha nem is egyszerre, de harminc kovács mutatta be, hogyan lesz egy darab vasból lópatkó és kerékráf, kés és kopogtató, sőt, a harang születését is megleshették azok, akik pénteken délután tanúi voltak a kemencekészítésnek és harangöntésnek, majd szombaton a kész remekmű agyagburokból való kifejtésének.

A péntektől vasárnapig tartó találkozón hét országból – Magyarország, Oroszország, Ausztria, Németország, Szlovákia, Románia, Ukrajna – érkeztek a mesterek. Kiállított munkáikat sokan megcsodálták volna közelebbről is, de ezt tilos volt, azonban az izzó, de hajló, formát öltő vasnak a látványa sokakat odaszögezett a főtér sarkában berendezett nyíltszíni kovácsműhely közelségébe.

Közben zajlott a havi termékvásár, pénteken István Ildikó és barátai zenéltek, vasárnap a Tárkány művek koncertje zárta a rendezvényt. Sajnálhatják, akik most lemaradtak, de leshetik a következő kovácstalálkozót, amelyre viszont két évet kell várniuk. Holnapi lapszámunkban megpróbáljuk képpel és betűvel visszaadni a történteket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.