A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Fogyatékosok lehetőségei

Fogyatékosok lehetőségei Kovászna megye

Kávé vagy tea melletti munkabeszélgetésre hívták meg az érdeklődőket, potenciális alkalmazókat hétvégén a sérülteket foglalkoztató szentgyörgyi Írisz Házba, ahol hamarosan új közösségi tér, egy kávézó nyílik, amelyben fogyatékkal élők fognak dolgozni.
A leendő kávézó belsőépítészeti kialakítását Szebeni Szabó Róbert grafikus tervei alapján végezték, a „keresztanyja” pedig Szebeni Zsuzsa, ők a Balassi Intézet képviselőiként aktív részesei az Írisz Házban folyó munkának. Az új létesítmény, melynek célja a fogyatékkal élők integrálása a „normális” emberek társaságába, elszigeteltségük feloldása, elfogadottságuk növelése, a szeretetszolgálati tevékenysége miatt közismert Szilvássy Carola bárónő nevét viseli majd.
Makkai Péter, az Írisz Ház lelkész-igazgatója röviden összefoglalta, mi történt azóta, hogy múlt év augusztusában kormányrendelettel megszüntették a védett munkahelyeket, amelyek a ház keretében működtek. Ezzel elveszítettek számos szerződést, amellyel korábban termékeket vagy szolgáltatást biztosítottak azoknak a cégeknek, akik ténylegesen munkát adtak az Írisz Ház ellátottjainak (vagyis nem azt választották, hogy a fogyatékosok foglalkoztatása helyett befizetik az államnak az alkalmazottak számának függvényében megállapított összeget). Tizenkilenc gondozottat és 3 csoportvezetőt érintett rosszul a törvényi változás, amelynek mellékhatásaként, a védett egységek által termelt profit kiesése miatt a nappali foglalkoztatóban a hozzájárulás mértékét 100 lejről 370-re kellett növelni (ez a 120 lejes állami támogatással együtt még mindig csak fele a tényleges napi 1000 lejes költségnek.)
Azóta viszont gyümölcsöző együttműködés jött létre (többek között) a Valkesszel, ahol a csoportvezető által felügyelt fogyatékkal élők a gyárban, a kábelezésben dolgoznak, beilleszkedtek a munkaközösségbe, a többiek is elfogadták őket. Ez a legjobb modellje a foglalkoztatásnak, mondta Makkai Péter, emellett létezik az a megoldás, hogy a gondozottak kiszállnak egy céghez egy-két órára szolgáltatást (takarítást, zöldövezet-karbantartást) elvégezni. Hosszú procedúra, sok tárgyalás után 23 főt tudnak már dolgoztatni, ami az érintettek életminőségét, önbecsülését, tartását jelentősen megnövelte.
A munkától félteni őket a szülőknek sem kell, hiszen amiért pénzt keresnek a fogyatékkal élők, az állami támogatásról nem kell lemondani. És a munkaképességet megállapító bizottságnak is alaposabban meg kellene fontolnia döntését, hiszen az Írisz Házban bizonyító fiatalnak a rutinból kiadott minősítés – munkára alkalmatlan – azt jelenti, két évre megfosztják a fizetéstől, a személyi autonómia részleges megszerzésétől is; nem egy ilyen konkrét esetük van – számoltak be az intézmény munkatársai. Így az 50 ellátottjukból csak 16 alkalmazható, noha legalább 30 munkaképes.
A közeljövőben olyan speciális munkaközvetítő irodát terveznek nyitni az intézményben, ahol a megváltozott munkaképességűeknek ajánlanak munkát, miután náluk elvégzik az alapképzést, ami a pontosságra, rendszerességre való neveléssel kezdődik. Ehhez viszont még nagyobb nyitottság kell a cégek részéről is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.