A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Röviden

A vendéglátás kezdete
Baconba tekert sertésbélszín mignon bazsalikomos pecsenyelével, vaslapon grillezett zöldségekkel; székely pisztráng citrommal pácolva, roston elkészítve, fokhagymás tejföllel; pisztráng mandulás brokkolikörettel és hozzáillő italkínálat – igazi vendéglátóipari körülményeket teremtve tartottak bemutatót Kézdivásárhelyen a felnőttoktatásban tanuló pincérek és szakácsok.
A Művészeti és Népiskola, a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szaklíceum és a Veszprémi Séf Szakképző Iskola 720 órás intenzív képzésén tíz leendő pincér és nyolc szakácstanonc vesz részt. A pincérek és szakácsok oktatása a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola kiemelt prioritású projektjei közé tartozik. A képzés ezúttal Felsőháromszékre összpontosított, ezért is zajlik a szaklíceum falai között. A jelenlévő szakemberek közül Végh Dávid a pincérek, Maurer István pedig a szakácsok tevékenységét irányította. A külföldi képzők leginkább az aktuális nemzetközi trendeket adják át Háromszéken, a képzés hazai oktatói közül Constantinescu Liliana a pincér szakmához szükséges elméletet oktatja, míg Incze Anikó a gyakorlatért felel. A szakácsképzést is két részre osztották, Moraru Katalin oktatja az elméletet, Ferenczi Henrik pedig a konkrét konyhai műveletsorokat segít elsajátítani.
(közlemény)

Polgármester-találkozó Torján
Pár kivételtől eltekintve szinte minden felsőháromszéki elöljáró megjelent a keddi polgármester-találkozón, amelynek Daragus Attila, Torja első embere volt a házigazdája. A megyei önkormányzatot Henning László alelnök, Kovács Ödön megyemenedzser és Varga Zoltán jegyző képviselte, de a találkozót Kön­czei Csaba, a meőgazdasági igazgatóság vezetője is megtisztelte jelenlétével. Henning újfent kihangsúlyozta, az általános területrendezési terveket (PUG) minden településnek el kell készítenie év végéig, mert csak addig lehet támogatást kérni az esetenként 100 ezer lejt is meghaladó költségekre; utána már csak saját zsebből lehet megoldani. Ez komoly dokumentációt, stratégiai tervezést igényel, anélkül nem lesznek jóváhagyva. Több elöljáró felvetette, hogy településének csak fél évre van előrelátott bevétele a működési költségek fedezésére. Az alelnök elmondta, a megyék 90 százaléka ebben a helyzetben van, a kormány minden bizonnyal biztosítani fogja a 2017-es szintű költségvetéseket, – csak nem mindegy, mikor.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.