Felhívás!

Fizetnének, de nincs miből …

A Friedrich-Ebert-Stiftung Alapítvány újabb tanulmányt készített az erdélyi, romániai lakosság anyagi helyzetéről.

Felmérésük és adatgyűjtésük eredményei szerint tavaly a lakosság 23,8 százalékát érintette az elszegényedés veszélye, 4,7 millió személy nem tudott eleget tenni idejében a különféle kifizetési kötelezettségeknek és a normális megélhetéshez szükséges bevásárlásoknak. A moldvai megyékben a szegénységi és elszegényedés-veszélyességi ráta 35,6 százalékról 41,1 százalékra emelkedett.

A Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Szeben és Fehér megyéket magába foglaló Közép fejlesztési régióban 19,4 százalékról 21,1 százalékra emelkedett a szegénységi, illetve elszegényedési mutató. Az elszegényedés veszélye akkor áll fenn a személyeknél, családoknál, egy szóval: háztartásoknál, amikor már nem tudják rendszeresen fizetni a megfelelő életszínvonal szabványai között szereplő napi, heti, havi költségeket, mert nem jut minden alapvető kiadásra (a jó jövedelemmel rendelkező, de a kifizetéseket szándékosan elmulasztók, halogatók nem ide sorolandók). 

Romániában a nemzeti bruttó össztermék (GDP) 15 százalékát fordítják szociális jellegű költségvetési kiadásokra, míg az Európai Unió tagállamainak átlaga 27 százalék.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.