Feljelentők porondja

Feljelentők porondja Kovászna megye

Már csak a 3.800 méter hosszú Kökös–Bácstelek utat kell megjavítani, és azzal az országos infra-struktúra hibátlan lenne – vélheti, aki a központi híreket követi. Az ominózus útszakaszt a marosvásárhelyi polgármester ajánlotta a román külügyminiszter(!) figyelmébe.

Dorin Florea polgármester, aki a minap kérte ki magának, hogy ő magyarellenes lenne, úgy állt a magyar-román külügyminiszteri találkozó mellé, amin hosszú ideje először úgy tűnt, mintha mind a két fél ki akarná mozdítani a két, az Európai Unióban és a NATO-ban is partner ország szégyenletesen rossz kapcsolatát a mélypontról, hogy mielőtt a román külügyminiszter a romániai magyarok problémáiért aggódna, meg kellene kérdeznie a kökösi polgármestert, hogy miért nem javíttatja meg a Kökös–Bácstelek utat.

Teodor Meleşcanu nem vette a lapot, úgyhogy mi kérdeztük meg Sánta Gyulát, hogy mi az oka, hogy a község útja a magas diplomácia látókörébe került. A kökösi polgármester „régi történetként” értékelte az ügyet, és „hirtelen nem jutott eszébe” olyan intézmény, amelyiknél ezzel kapcsolatban fel ne jelentették volna.
– Az összes létező fejlesztéssel kapcsolatos minisztériumot, a miniszterelnököt, sőt legutóbb az államelnöki hivatalt és a diszkriminációellenes tanácsot is megjárta már ez a feljelentés, hogy én nem akarnék utat építeni Bácstelekre, mert ott főleg románok laknak. Jelentem: dolgozom rajta, annak ellenére, hogy az senkit sem érdekel a jelentgetők közül, hogy a pénzügy által leosztott pénzből az idén a tavalyi összeg 15 százalékát adták. Nem annyival adtak kevesebbet, annyit adtak – mondta el a polgármester. Konkrétan a két tétel úgy hangzik, hogy amiből a tavaly 114 ezer lejt kaptunk, abból most 18 ezer, amiből tavaly 156 ezret kaptunk, abból most 23 ezer jutott – részletezi a polgármester. „Nem a pénz­üggyel van baj” – teszi hozzá – ilyen ez az „új képlet”, amely azt mondja, hogyha dolgoztál, befektetőket vonzottál, s ezért van pénzed, akkor neked nem adunk, ha nem dolgoztál, s ezért nincs pénzed, akkor neked adunk.    

Sánta Gyula értékeli, hogy a megyei tanács megpróbálja ezeket a „furcsaságokat” kiegyensúlyozni, mert „az igazság az, hogy ezek után a pályázati önrészekre nem lenne pénzünk”.
Amúgy a kökösbácsteleki útra kiírták a licitet, azzal még „eljátszadoznak” vagy három hetet, aztán minden vesztes majd megóvja a licitet, azzal is „eltöltünk vagy két hónapot”, még megtervezik egy hónap alatt, és azután meg lehet javítani az utat.

– Maga az útjavítás két-három hétnél nincs, amiért többet tartson, de a lepapírozása, az szerencsés esetben is elvisz egy fél évet – összegezi a helyzetet a polgármester.
Sánta szerint idén „már ideje lenne”, hogy a 2008-ban elkezdett vízvezetési és csatornázási munkálatokat befejezzék, illetve kormányprogramból új óvodát építenek. Az óvodaépítésnél a külső munkálatok, tereprendezés, víz, villany, csatorna szintén önrészként készül, ezek összértéke meghaladja a 300 ezer lejt – mondta el az előljáró.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.