Hirdetés
Hirdetés

Félig állami, félig magánkórház?!

Félig állami, félig magánkórház?! Kovászna megye

A közvita szakaszában van, és ténylegesen vitákat gerjeszt az egészségügy-minisztériumi javaslat, hogy a közkórházak, klinikák orvosai az állami költségvetésből fizetett programjuk mellett a munkaadójuk égisze alatt magánrendeléseket is vállaljanak.

Nem a jelenleg is létező módszerről lenne szó, hiszen rengeteg orvosnak van most is kettős állása, egyik az állami, a másik a magánrendelő. Az új szervezési hálózatban az államilag fizetett munkaprogramon kívüli rendelésekre a páciens meghatározott díjszabást („coplată”) fizetne, attól függetlenül, hogy van-e egészségbiztosítása. A bevételből az érintett szakorvos járulékot kapna. A díjszabások előreláthatólag alacsonyabbak lennének, mint a teljesen magánszektorként működő klinikákon, kórházakban.

Az elképzelés tulajdonképpen távlati terv, előbb kísérleti jelleggel vezetnék be bizonyos régiókban a 2026–2028-as időszakban, tehát nem egyik hétről a másikra. Az eredeti ötlet állítólag abból ered, hogy a páciensnek szavatolni kell a jogát s óhaját, hogy az általa kiválasztott orvosokhoz iratkozzanak vizsgálatokra. Dr. András-Nagy Róbert, a háromszéki megyei kórház menedzsere úgy véli, a javaslat komoly megfontolás tárgya, lennének jótéteményei, de a gyakorlati alkalmazáshoz nagyon pontosan rögzíteni kellene a működési szabályokat. << 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások