Hirdetés
Hirdetés

Örömfőzés világunkért

Múlt héten újabb magot ültetett az EffAct akciók keretében a sepsiszentgyörgyi ifjúsági iroda: ezúttal a környezettudatosságra nevelő akciók keretében egy környezetkímélő menüsort készítettek el a Berde Áron-líceum tankonyhájában.

A konyha tíz tűzhelyén húszan álltak neki, hogy elkészítsék a kakukkfüves murokkrémlevest, nyers téli gyökérsalátát és almástésztát (vagy tésztásalmát). A menüt az iroda munkatársa, Ferencz Júlia és Bagoly Melinda vállalkozó találták ki, legfőképpen saját ötletekre, tapasztalatokra alapozva, és azt tartva szem előtt, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, de már ezt megelőzően azt is, hogy lehetőleg helyi alapanyagokból dolgozzanak, és a csomagolással is minél kevésbé terheljék a környezetet.

A folyamatokat is úgy tervezték meg, hogy a lehető legtakarékosabban gazdálkodjanak az energiával: amíg a leveshez sült a lerben a murok, addig összeállították a desszertet, hogy a felmelegedett sütőben azonnal követhesse a murkot. A zöldséghéjakból alaplé lett a leveshez, illetve csipsz, ebből pedig levesbetét, a desszertkészítésből megmaradt almahéj a salátában kelt új életre.

A résztvevők életkora széles skálán mozgott, kiskamasz és közel ötvenéves is volt a környezettudatossággal kísérletezők között, és bár voltak olyanok, akik számára eleinte kicsit riasztónak tűnt, hogy 2-3 órás a program, végül senki nem hagyta el idejekorán a tetthelyet, ahol Muntean Szende tanárnő házigazdaként igazította el a résztvevőket.

Legközelebb 2023 januárjában folytatódnak az EffAct napok, amikor is az energiatakarékosság lesz a fókuszban, a jelentkezőkkel pedig ellátogatnak a napelemparkba és a vízművekhez is, hogy testközelből lássák, honnan jön az energia, illetve hogy a tiszta víz is mennyi előzetes energiabefektetés után jut el a csapjainkig. << 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük