Felelőtlen kocaturisták

Felelőtlen kocaturisták Kovászna megye

Enyhe bírságokkal riogatják azokat a személyeket, akik a Sepsiszentgyörgy körüli kirándulóhelyeken szemetelnek: az illetékesek keze részben meg van kötve, hiszen csupán egy helyi határozatra hivatkozva büntethetnek mindaddig, amíg nincs törvényesen kialakított piknikező a környéken. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ilyen „láttamozott” piknikező helyek Románia-szerte hiánycikknek számítanak.

Cristian Apostol, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség ügyosztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a megyeszékhely környékén ugyan van pár piknikezésre kialakított hely, de ezek nem felelnek meg az 2012/54-es törvénynek: Sugásfürdő környékén van pár kihelyezett asztal, pad, amelyek környékén tüzet lehet rakni.

– A helyi rendőrség keretében működő környezetvédelmi iroda munkatársai rendszeresen járőröznek: mivel nincsenek a törvény előírásainak megfelelő piknikező helyek, ezért leginkább a 2013/241-es helyi határozat értelmében bírságolnak, ha szemetelőkre akadnak – avatott be a részletekbe Apostol.
Idén összesen 6 bírságot szabtak ki 900 lej értékben: a bírságok összege nagyobb is lehetne, ám törvényes piknikező helyek hiányában az egyenruhások leginkább figyelmeztetik a „szabálysértőket”.
Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok kérdésinkre elmondta, hogy „az idevágó törvények, előírások néhol átcsapnak aberrációba”.

– Kulturáltan a parkolókkal, világítással, táblákkal, illemhellyel ellátott installációk nélkül is lehet kirándulni. Sajnos, még nem tartunk ott, hogy az ilyen helyeket meg is tudjuk becsülni. Még a városban – ahol van rálátásunk – is gondok vannak a vandalizmussal, rongálással, nemhogy az erdőben, félreeső helyeken. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a tulajdonjogok sem mindenhol tisztázottak (a betelekkönyvezés, építési engedélyek kibocsátásának bürokratikus folyamatára utalt – szerk.) – összegzett Czimbalmos.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.