Felhívás!

Orvostalan állapotok

Orvostalan állapotok Kovászna megye

Bevonta, majd visszaadta a Kovászna Megyei Közegészségügyi Hatóság két Kovászna megyei táborhely működési engedélyét. Az engedélyek felfüggesztése azért lett volna indokolt, mivel a táborokban nem működik felszerelt orvosi rendelő, és orvos sem dolgozik.

Július végén tartott ellenőrzést a háromszéki táborokban a Kovászna Megyei Közegészségügyi Hatóság, az akció során tapasztalt hiányosságok miatt a megye mindkét táborhelyének (zabolai Csipkés és Besenyői tábor) bevonták a működési engedélyét. Később azonban kiderült, hogy a táborhelyek cégtevékenységi besorolása (CAEN kód) más típusú, mint amire a törvénykezés kiterjed, így a rendelkezés ezekre a létesítményekre nem vonatkozik – magyarázta lapunknak Ágoston László, a megyei közegészségügy vezetője.

A táborok működését szabályozó 1995/991-es törvény azt írja elő, hogy a táborok területén legyen egy elkülönített rendelő, valamint saját orvos, de ez nem vonatkozik minden kempinglétesítményre. Gáj Nándor, a zabolai Csipkés tábort üzemeltető népiskola vezetője elmondta: mindig hangsúlyt fektettek az egészségügyi ellátásra, kisebb gondok megoldhatók a helyszínen, ugyanakkor a komolyabb eseteket csak kórházban lehet kezelni. Ilyen eset kétszer történt az elmúlt években.

Ágoston László kifejtette: egyelőre tovább működhetnek a táborhelyek, viszont meglátása szerint fontos lenne új tevékenységi kódot kérni és kiváltani más engedélyeket is a zökkenőmentes tevékenység folytatásához. A közegészségügyi szakember arra is reagált, hogy egy 25 évvel ezelőtt hozott törvény alapján vizsgálódtak a felügyelők. Mint mondta, teljesen mindegy, hogy mikor hoztak meg egy törvényt, az módosításáig vagy visszavonásáig érvényben van. Egyelőre tehát megmaradnak a táborok engedélyei, mivel nem az a céljuk, hogy megszüntessék a gyermekek táborozási lehetőségeit, viszont a hatóság vezetője jó néven venné, ha kiváltanák a különböző orvosi ellátáshoz szükséges engedélyeket is a jövőben, és berendeznék a rendelőket. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.