Felhívás!

Éves esemény

Éves esemény Kovászna megye

Bár a hepatitisz elleni világnap július végén van, a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság meghirdette a betegség elleni évet. A cél a szűrés és a megelőzés népszerűsítése.

A Hepatitis Elleni Küzdelem Világnapja igazából egyéves esemény, amikor a világ figyelme azon betegek felé irányul, akik vírusos hepatitisszel élnek. Az erre kidolgozott éves stratégia célja, hogy felhívják a figyelmet, és valós változást vezessenek be a betegségek megelőzésében és a szűrésben, illetve kezeléshez való hozzáférésben – áll a közegészségügy közleményében.

A világszinten vírusos hepatitisszel élő 325 millió emberből több mint 290 millió él B vagy C típusú hepatitisszel anélkül, hogy tudná. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik ember fertőzött. A figyelemfelkeltő kampány azt a célt tűzte ki, hogy befolyásolja az országos központokat, hogy arra bátorítsák az embereket, menjenek el szűrésre, és legyenek támogatói a diagnózis nélküli esetek megkeresésének kísérletében.

A vírusos hepatitiszek a kórokozótól függően két formában terjednek: a hepatitisz A és E a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszer), a hepatitisz B, C, D típusok pedig vérrel és testnedvekkel.

Háromszéken néhány évvel ezelőtt volt sárgaságjárvány különböző közegészségügyi és higiéniai problémák miatt, idén azonban nincs veszély. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.