Felhívás!

Esztenák célkeresztben

Esztenák célkeresztben Kovászna megye

Országos szinten – főképpen a déli megyékben – újra aggasztó iramban terjed a sertéspestis, ennek tükrében, központi ukázra a háromszéki illetékesek is ellenőrzéseket végeznek: a július 29-én megkezdett akció eredményeiről érdeklődtünk.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos elmondta, Háromszéken a kollégái napi rendszerességgel vizsgálódnak mind a gazdáknál, mind a közutakon.

– A leellenőrzött autók közül a múlt héten egyetlenegy szállított sertéseket, a szállítmány viszont törvényes volt, az illető vágásra hozta a disznókat. Arról értesültünk, hogy 2–3 esztenára a tiltás ellenére is sertéseket vittek ki. A napokban ezeken a helyszíneken is tartunk egy mustrát: ha igazolódik az információ, akkor a szabálytalankodókat megbírságoljuk – 1200 lejtől kezdődnek a büntetések –, illetve a disznókat állatorvosi felügyelet alá helyezzük, mindaddig, amíg megbizonyosodunk arról, hogy nem fertőzöttek – avatott be dr. Sikó.

Kérdéseinkre a szakember kifejtette, hogy az akció során a háromszéki gazdák nem háborognak, megértik a helyzet súlyosságát, és ők is aggódnak, hogy a kór ne kerüljön be a megyébe.

A bellérekre az illetékesek külön figyelmet szentelnek: a közutakon minden nap más-más helyen, különböző órákban állítanak fel ellenőrzőpontokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.