Felhívás!

Esőben locsolnak Angyaloson?

Esőben locsolnak Angyaloson? Kovászna megye

Van hosszú távú, annál rövidebb és egy azonnal alkalmazható megoldás a tarsolyban – tudtuk meg Kozsokár Attilától, a Kovászna Megyei Közüzemek aligazgatójától. A gidófalvi vízhálózatot kezelő-működtető vállalat új kút üzembe helyezését tervezi, miután nagy felháborodással szembesült, amiért június 1-je és 3-a között nem volt víz a község két falujában. Bár a helyzet pillanatnyilag megoldódott, bármikor megismétlődhet.

Furcsa véletlennek tűnik, hogy a gidófalvi rendszer, amelyből a vizet továbbítják Fotos, majd Angyalos felé, éppen akkor mondott csődöt, mikor szinte kéthónapi szárazság után végre megnyíltak az ég csatornái. Annak a fényében legalábbis, amit a közüzemek állít, hogy a locsolás lenne a kritikus vízhiány oka, és ezért nem jut víz a hálózat végén levő falvaknak.
Berde József polgármester úgy látja, a vizes gondokat a működtetőnek kell megoldani, miután az önkormányzat szerződésben átadta neki a rendszert. „A falvak lakossága szerencsére gyarapszik, több a fogyasztó, és igen, sokan locsolnak is. Bárki bármit állít vagy tagad, de a saját pénzükön teszik, ezért nem ítélhetők el” – nyomatékosította az elöljáró. Folyik a mezei utak telekkönyvezése, ezáltal is megkönnyítik, hogy a közeljövőben a Gospcom lefektessen egy új vezetéket, amelyen át a szentgyörgyi ivóvizet kapnák a község fogyasztói, mivel a helyi rendszer rosszul tervezett, alulméretezett, és még sokáig probléma forrása lehet.
Szinte egy éve, hogy hasonló bajok miatt beszélgettünk Kozsokár Attilával, aki akkor elmondta, egy új kút üzembe helyezésével próbálkoztak már a tavaly, de annak vízminősége, továbbá a vezetékek állapota miatt ejtették azt a tervet, azután pedig nem alakult ki kritikus helyzet. Egy új vízszűrő üzembe helyezésével azonban már akkor megnövelték a vezetékekbe juttatott vízmennyiséget, és a futballpálya mellett beiktattak egy víznyomásemelő állomást is.
A község átlagos napi fogyasztása 200 köbméter, június 1-jén pedig a vízház maximális kapacitáson 380 köbmétert küldött a rendszerbe, de így sem jutott el a fotosi és angyalosi tartályokig. A helyiek közül sokan a nagyfogyasztókat, különösen a Milkprod farmját hibáztatják, amely ezer tehene ellátásához óriási mennyiségű vizet kivesz a rendszerből, sőt, a fényképek tanúsága szerint tartálykocsikkal a mezőre is vizet hordanak. Az állítást a szolgáltató sem megerősíteni, sem cáfolni a nem tudta, bár lehetségesnek találta. Eközben a közüzemek az angyalosiaknak 400 liter palackozott ivóvizet szállított ki, azért csak oda, mert ott volt rá igény– mondja az aligazgató.
A közüzemek hosszú távú megoldása a polgármester által is említett vezeték lenne, amelyhez uniós pályázati finanszírozás szükséges. Rövid távon azonban a vállalat egy másik, kezelés nélkül is jó vízminőségű kutat azonosított, azt kellene egy 300 méteres – akár magas – vezetékkel csatlakoztatni a rendszerhez.
Az engedélyek beszerzése pár hétbe beletelhet, addig hasonló helyzetben – csak ha minden kötél szakad – a vízellátás bizonyos időszakokban történő korlátozása lehet a megoldás arra, hogy ne nélkülözze az ivóvizet az 51 fotosi és 92 angyalosi háztartás, amelyik a szolgáltatóval szerződött. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.