Visszaélések lomtalanításnál

A vidéken zajló lomtalanítás elsődleges célja, hogy az emberek ne vigyék ki a természetbe (mezőre, erdőaljba) a méretes hulladékokat, amelyek nem férnek bele a kukákba. Arról érdeklődtünk, ez mennyire hatásos, illetve „átverésekről” is értesültünk.
Nemrég a Rétyi Nyír természetvédelmi övezetbe ürített le nagy mennyiségű szemetet egy egerpataki polgár: tettét a helyi hatóságok azonnal példás bírság kirovásával, a szemét elszállíttatásával orvosolták. Nem minden esetben ilyen hatékony a megoldás. Például Előpatak közelében – két település között, a mezőn – látványos hulladékmennyiség gyűlt fel. Erről a helyi településvezetés is tudott, ám „félelmében”, hogy ne a közeli erdőbe vagy az Olt partjára vigyék a mocskot a polgárok, inkább szemet hunyt az egyre csak gyarapodó szeméthegy fölött. Elgondolkodtató, hogy a településen több száz családnak szerződése van a köztisztasági vállalattal, ám az emberek mégis ezt a barbár szemetelési módot űzik.
Máthé László, a Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője elmondta, nemrég felkérték őket, így hamarosan elszállítják onnan a szemetet.
– A március óta zajló, október végéig tartó vidéki lomtalanítás éppen a hasonló kellemetlenségek, környezetszennyezés elkerülése végett fontos. Idén már 13 községet jártunk végig, és csupán elektronikus hulladékból több mint 30 tonnát gyűjtöttünk be. A leadott újraértékesíthető hulladék értékét a számlákból vonjuk le – részletezte.
Tőle tudtuk meg, hogy néha átverésekkel próbálják a számlát „apasztani” egyesek: találtak például Komollón papírként leadott – kartonba belegyömöszölt – méretes betondarabokat, de az is előfordul néha, hogy pillepalackokat vízzel töltenek meg, hogy „jobban húzzon” a mérlegen. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.