Felhívás!

Esőben klórosabb a csapvíz

Sepsiszentgyörgyi, a Grigore Bălan úton lakó olvasónk arra panaszkodott, hogy esős időben érezhetően megnő a csapvíz klórtartalma. Az illetékesektől érdeklődtünk.

„Nem tudom, van-e összefüggés, ám esős, rossz időben sokkal klórosabb a csapvizünk. Ez valami biztonsági előírás, vagy csupán rendszerhiba? Legutóbb a múlt héten éreztem, hogy megint kellemetlen ízű az ivóvíz” – fogalmazta meg szerkesztőségünknek a panaszát a férfi.

Kozsokár Attila, a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. igazgatóhelyettese érdeklődésünkre kifejtette, „semmilyen összefüggés nincs az esős idő és az ivóvíz klórtartalma között”.

– Megvan egy minimális klórtartalom, amit az idevonatkozó törvény szabályoz, mi ezt a minimális klórt adagoljuk a vízhez időjárástól függetlenül. A laboráns kollégák ezt nyomon is követik. Jómagam is többször fogyasztok csapvizet, mert szerintem Sepsiszentgyörgyön a csapvíz megbízhatóbb, mint sok palackozott víz – magyarázta.
Érdeklődésünkre, hogy géppel történik-e a klórozás, Kozsokár elmondta, van ugyan egy amerikai technológiájú gépezetük, automataklórozójuk a sepsiszentgyörgyi vízháznál, ám az infrastrukturális feltételek, a rendszer adottságai, no, meg az idevágó törvénykezés által előírt kötelezettségek tükrében ez a gép egyelőre használhatatlan, így kézzel adagolják a klórt.

– Az első, de az utolsó fogyasztónál is adott egy törvényes küszöbérték. Amikor megadtuk ezeket a minimális értékeket, akkor a gépezet megnövelte, és átlépte a maximális értékeket (a nyomást, és más tényezőket figyelembe véve). Kézzel történik az adagolás, ám 4 óránként ellenőrzik, vízmintákat vesznek a munkatársak. A vízminták nem utaltak értékátlépésekre – mondta a szakember.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.