Hirdetés
Hirdetés

„Emberre nem veszélyes”

„Emberre nem veszélyes” Kovászna megye

A romániai illetékesek a napokban közölték, hogy 17 tonna olyan pulykahús és -készítmény került forgalomba az ország 26 megyéjében – többek között Háromszéken is –, amely Magyarországról, madárinfluenzával fertőzött gócpont körüli védőkörzetből származik. 

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos érdeklődésünkre elmondta, a szóban forgó termékből Kovászna megyébe egyetlen céghez érkezett 152 kilogramm hús (pulyka és csirke egyaránt) még január 5-én. Ezeket a cég feldolgozta, és kereskedelembe bocsájtotta. Érdekes véletlenszerű egybeesés, hogy a feldolgozott termékek szavatosságának kifutási napján, pont január 17-én érkezett meg a madárinfluenza-fertőzésről szóló riasztás is a hatóságokhoz, ezért már nem volt, amit visszavonni a termékekből. A cég nevét ugyan nem árulhatta el a főállatorvos, de megnyugtatott, Háromszéken nem annyira közismert, közkedvelt.

Hirdetés
Hirdetés

– Az említett cég később még két rendben hozott (január 12-én és 15-én) összesen 863 kilogramm hústerméket, amit a riasztást követő órákban zárlat alá helyeztünk, mindaddig, amíg a viszonteladó bihari cég nem küldött tényleges leírást a vágóhidakról, ahonnan a hús származott. A listán nem volt rajta veszélyes zónába sorolt vágóhíd. Ugyan a környékről származott a hús, de a vágóhidak nincsenek benne a tíz kilométeres biztonsági zónában – magyarázta a szakember.

– A legfontosabb, hogy engedélyezett helyről vásároljunk baromfihúst. Állandó kapcsolatban vagyunk a helyi csirketenyésztőkkel, és a gyorsriasztási rendszer is segít a megelőzésben, továbbá megyeszinten folyamatos ellenőrzések zajlanak. Ez aránylag új vírustörzs, amely az emberre nem jelent veszélyt – összegzett dr. Sikó. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 23., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Szoval az a leg
  fontosabb, “hogy engedelyezett helyrol vasaroljunk”. Talan a fertozott helyrol erkezett hust, nem engedelyezett helyen adtak el ?! Nem. Na, es akkor ?! Mit szamit ebben az idiotak altal iranyitott orszagban az, hogy honnet veszed az arut, hiszen az engedelyezett helyeken sem vizsgalja at senki !

 • User
  Dátum: 2020. január 23., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Egy magyaro.gi üzletlánc tele van romániai csirkehússal , ami alig fogy olyan ronda kinézetű legtöbbször la van árazva 30-50% -al ,a.kutyások nagy örömére,aztán megy az állatkertbe.