Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Bölön várja vendégeit

Bölön várja vendégeit Kovászna megye

Bölön községben nemcsak a koronavírus utáni újrakezdést várják a községházán, hanem az élet más területein is új kezdetekbe vágnának. Egyelőre nem fogadnak vendégeket a 2014-ben átadott Borvizek útja fürdőközpontnál, de a szünetet átalakításra használják ki, és új perspektívákkal nyitnák meg az épületet, mihelyt a rendelkezések azt lehetővé teszik. Immáron a központot nem az Aquasic megyei társulás kezeli, hanem a helyi polgármesteri hivatal, akárcsak a bölöni horgásztavat, mely magánkézből nemrég szintén a hivatal igazgatása alá került.

Sikó Imre polgármesterrel körbejártuk a két létesítményt: elöljáróban annyit megállapíthatunk, hogy a bölöniek próbálnak vigyázni értékeikre, melyeket itt, Erdővidék déli határán elsősorban a csendben, a nyugalomban, a természet közelsége nyújtotta lelki békében és a helyiek vendégszeretetében találhatunk meg. Mindehhez párosul persze a bölöni fürdőközpont gyógyvizének jótékony hatása is.

Hat év működés után a központot kissé átrendezik, úgy, hogy immár meg is szállhatnak itt a vendégek, s ezzel talán Bölön is újabb lépést tesz Erdővidék turizmusának fejlesztése fele – aminek hosszabb távon is lehetnek jótéteményei. Például, ha a helyben megélhetést kereső fiatalok is lehetőséget látnának a helyi turizmus felkarolásában, és az egyelőre még csírázó ötleteket kiegészítve vállalkoznának, Bölön új szintre léphetne.

Napelemekkel melegítenék a vizet

A fürdőközpontnál jelenleg átalakítási munkák zajlanak: a hivatal 22 ezer lejt fektetett abba, hogy korszerű, napelemes rendszert építsenek ki – ezzel melegítenék a központ vízmedencéjét, melyet egyrészt 35 fokra kell felmelegítsenek, míg a hidegvizes medence 18 fokosan várja majd a vendégeket, ahogy egyébként eddig is volt. Az épület földszintjén levő medence körül kicserélik, felújítják a csempéket, a fűtőtesteket az egész épületben kicserélik.

Ezekhez a munkákhoz kapcsolódóan a polgármester megemlítette a brassói Conrep Kft. nevét, amely anyaggal segített az önkormányzaton, a napelemeket a sepsiszentgyörgyi Horváth Service szereli, de több hivatali alkalmazott, helybéli munkás is hozzájárul a felújításhoz. A fűtőtestek kicserélését például Ferencz Dénes és Nagy Levente végezték.

A központ kibérelhető

A fürdőközpont épülete nem csak fürdővendégeket szolgál, de alkalmas különböző rendezvények, akár konferenciák lebonyolítására is, ötven személyig. Huszonnégy órára 450 lej a bérleti díja az egész épületnek, legyen az családi rendezvény vagy bármi más. Egyébként, miután újra megnyílik, hétfő és kedd kivételével naponta 13 és 20 óra között lesz nyitva a központ, 25 lej a felnőtt belépő ára, nyugdíjasoknak 15, gyermekeknek 10 lej. A családi jegy (2 felnőtt és egy gyermek) ára 60 lej, de gondolkoznak bérlet bevezetésén is.

Csütörtökönként Sibianu Andreánál gyógytornára lehet majd jelentkezni, erre a célra egy külön szoba lesz kialakítva. A korábban víztárolóknak helyet adó emeleti termeket szálláshellyé alakítják át, két teremben összesen 20-22 személy tud majd elaludni. A tervezett átalakításokat egy-két héten belül szeretnék befejezni, ami azért is sürgős lenne, mert az országos járványügyi rendelkezések június 15-től elvileg már lehetővé tették nyitást. A központnál állandó alkalmazottja van a hivatalnak, Ferencz Katalin, akinek munkáját, ha szükség, mások is segítik.

Horgásztó a falu szélén

Ugyanúgy a hivatal alkalmazottja a bölöni horgásztónál Farkas László. A horgásztó egy éve került át magánkézből a polgármesteri hivatal kötelékébe. Azóta háromszor is telepítettek ide halakat: pontyot, kárászt és amurt, így az öthektáros felületet elfoglaló tavon elméletileg nem maradhat zsákmány nélkül a horgász. Negyven, illetve 80 lejért lehet horgászni 12 vagy 24 órán át, az elvihető halmennyiség ezért a pénzért egy, valamint három kiló hal. A tó partján több barakk is van, mint Sikó Imre magyarázta, azok a horgászok tulajdonai, a házikókért bért fizetnek.

– Azért jó ez nekünk, mert tudjuk, hogy így visszajárnak a horgászok. Igény szerint más is letehet ide a tó partjára még házikót – fűzte hozzá.

A polgármesteri hivatalnak szándékában áll bekeríteni is az egyébként szép, csendes környezetben levő tavat, próbálják rendben tartani az odavezető mezei utat is.

– A nyugalmat itt esetleg csak vadrécék, netán hattyúk zavarhatják, mert azokból is van itt egy család – magyarázta Sikó Imre.

A tó partján az őrházikóban szálláslehetőség is van, mellette grillezni is lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások