A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Bő választék a piacon

Bő választék a piacon Kovászna megye

Elkezdődött a dinnyeszezon a sepsiszentgyörgyi piacokon. Az árusok egyelőre negyed és fél dinnyét is adnak, mivel annak ára jelenleg még magas.
Kóstolni lehet, alkudni viszont nem – mondják a dinnyeárusok a sepsiszentgyörgyi piacon, hiszen a gyümölcs egyelőre drága. Az árusok többsége a déli megyékből érkezett, és több standot is bérel a piacon, hogy eladhassa a gyümölcsöt.
A piacot működtető Tega Rt. munkatársa, Székely Kincső elmondta: jelenleg öt dinnyeárus van a piacon, akik csak ezt árusítják, de folyamatosan jelentkeznek mások is. A piacon még van dinnyekínálat az asztaloknál is, úgyhogy a választék széles.
Galac megyéből jöttek a legtöbben, van, aki egész családjával költözött Sepsiszentgyörgyre a dinnyeszezon idejére, ők sátorban vagy autóban alszanak, nappal pedig kínálják az édes gyümölcsöt. Az árak a tavalyihoz képest nem sokat változtak, de így is jóval drágább, mint a saját megyéjükben kínált áru.
Vasile Bolodoşi Galac megyéből, Pechea községből érkezett és egész nyárra „sepsiszentgyörgyi lakos” lesz belőle. Elmondása szerint ő az árus és a csősz is, hiszen a megmaradt dinnyékre vigyázni kell éjjel, nappal pedig kínálni, kóstoltatni az emberekkel. „A dinnye eladásának titka a kóstolás, én mindig megkínálom a vásárlókat, akkor is, ha nem vesznek semmit. De holnap talán visszajönnek” – mondta. A termelő azt is elárulta mi a titka az édes dinnyének. Ha száraz a szára, akkor a dinnye régi és kevésbé lédús, de fontos figyelni a héjára is. Ha vékony a dinnye héja, akkor jól választottunk. Vasile Bolodoşi azt is elmondta, hetente egyszer hoz friss árut a piacra, az igazi szezon azonban hónap végén, augusztus elején lesz. A görögdinnye kilója 3 lej, a sárgadinnye pedig 6 lej, de felet és negyedet is adnak az árusok. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.