Felhívás!

Adókedvezmény élelmiszert adományozóknak

Adókedvezmény élelmiszert adományozóknak Kovászna megye

Kiegészítést fogadott el a kormány az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó törvénnyel kapcsolatban. Eszerint azon kereskedelmi egységek, amelyek a lejárati idő előtti civil szervezeteknek adományozzák termékeiket, adókedvezményben részesülhetnek. A szervezetek üdvözlik a kezdeményezést.

A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron való értékesítését és adományozását illetően. Azok a cégek, amelyek az élelmiszeradományozás mellett döntenek, adókedvezményben részesülnek, és csökken adózási alapjuk, az adakozás pedig bármikor történhet, a feltétel, hogy a termékek lejárati idejéből legyen hátra még legalább 10 nap. A feltételek között szerepel a tiltott élelmiszerek listája is, ugyanis nem lehet bármit adományozni. Nem adományozható továbbá romlandó étel, azaz hústermékek, nyers tejtermékek, valamint tojás. Ezek az élelmiszerek csak szociális étkezdéknek adhatók, friss áruként.

A kezdeményezést üdvözlik a civil szervezetek képviselői. Izsák Arnold, az Izsák Művek Egyesület elnöke elmondta: eddig nem kaptak jogi személytől élelmiszeradományt, így a kezdeményezésnek nagyon örülnek. Szervezete állandó élelmiszeralapot is létrehozott rászorulóknak. Tapasztalata szerint a legtöbb cég inkább áron alul adja el a megmaradt termékeit, semmint tovább adományozza. Sokszor azt is nehéz elérni, hogy adománydobozt helyezhessenek el a helyi vállalkozók vagy a multik üzleteiben.

Aczél Lajos élelmiszerüzlet-vezető megkeresésünkre elmondta: eddig is létezett jogszabály a lejárati időhöz közelítő élelmiszerekkel kapcsolatban, ezeket olcsóbban lehetett árusítani. Ha az adományozás miatt adókedvezményben is részesülnek, vagy csökkentik azadóalapjukat, a kereskedőknek megéri majd összegyűjteni és továbbadni ezeket a termékeket – mondta az üzletvezető.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.