Felhívás!

A diabétesz és a család

A diabétesz és a család Kovászna megye

A korábbiaktól eltérő módon alakították hagyományos, a cukorbetegek világnapjához (november 14.) köthető idei rendezvényüket a szervezők: ezúttal a szakmai előadások helyett a sepsiszentgyörgyi Sweet Life Egyesület és a Kovászna megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete tagjai bepillantást engedtek a diabétesszel együtt élők tapasztalataiba, mindennapjaiba. Szombaton a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében több mint százan jelentek meg az eseményen.

Az év témája a család és a cukorbetegség – ismertette a jelenlévőkkel a műsorvezetőként színpadra lépő Sidó Zita diabétesz-szakértő. – A kampány célja felhívni a figyelmet a cukorbetegségnek a családra gyakorolt hatására, támogatni az érintetteket, megerősíteni a család szerepét a betegség kezelésében, megelőzésében és oktatásában.

A világon mintegy 425 millió ember él a diabétesszel. Sok felderítetlen eset is van, ezért a családban mindenkinek tájékozódni kell a figyelmeztető jelekről, és a szövődmények kialakulását megelőző, egészséges életmódot támogató környezetet és életmódot kell kialakítaniuk.

Sidó Zita asszisztens beszéde közben a mögötte levő képernyőn az idei cuki-tábor, illetve az abba foglalt úszótanfolyam képei peregtek. Ennek kapcsán Dobolyi László, a fiatal cukorbetegek egyesületének elnöke bejelentette, jövőre a táborban önvédelmi fogásokat lehet majd tanulni Szőke Attila tréner segítségével, illetve lovaglást a benedekmezői lovardában.

Ezután került sor a legidősebb, diabétesszel legrégebben együtt élő szentgyörgyiek díjazására: Sidó Zita színpadra hívta Simon Simonát és Veres Istvánt, akik már 55 éve élnek együtt betegségükkel, mindkettejüknek nagy támasza házastársuk. Aztán Nagy Évát szólította, aki 40 éve él együtt betegségével.
Simon Simona elmondta, normális életet élt, táncolt, hegyet mászott, ezt azután, hogy megváltozott az ő gyerekkorában élő tudományos nézet, hogy a cukorbeteg nem sportolhat. Beszélt arról a 4 ezer eurós eszközről is, amely most jelentősen megkönnyíti életét: a hasára tapasztott szenzor a vércukor esésekor automatikusan jelzést küld a szintén ráerősített inzulinpumpának. A biztonságérzet 10 évet fiatalított a betegen – emelte ki Sidó Zita.

Nagy Évát kétéves korában kétnapos kóma után diagnosztizálták: nagy nehézségeket okozott neki, hogy az ő gyermekkorában nem tudták előrelátni a vércukorszint kómához vezető esését, akkor még nem létezett a vércukormérő.

Ezután Fekete Réka kapott szót, aki elmondta, milyen sokkoló volt számára, mikor 8 éves lányánál megállapították a cukorbetegséget, viszont mennyit tanult ebből a család: egészségesen élni és jól érezni magukat, a betegséggel együtt élve is. Balogh Zitának 14 éves fiával volt hasonló élménye, a sportoló gyermek egy iskolai verseny után került a sürgősségre nagyon elesett állapotban, ahol diagnosztizálták a diabéteszt. Minden felszólaló kifejezte: sokat jelentett számukra a szentgyörgyi egyesületek támogatása.

A továbbiakban Szőke Attila közös tornára hívta a jelenlévőket, Rémán Éva beszélt az egészséges életmódról, a tombolahúzásra felajánlott díjak is megtalálták gazdáikat, majd Mocanu-Prezsmer Erika, Lőfi Gellért és Barabás Lajos Zsolt operettrészletekkel szórakoztatták a jelenlévőket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.