Felhívás!

Van HoReCa mentőcsomag, de későn lesz pénz!

Van HoReCa mentőcsomag, de későn lesz pénz! Gazdaság

Bár megjelent a Hivatalos Közlönyben a HoReCa-ágazatnak szánt gazdasági mentőcsomagról szóló sürgősségi rendelet, miszerint állami támogatást kapnak a bajba jutott vendéglátók, szállás-adók és idegenvezetők, a jogosultaknak egyelőre várniuk kell, míg pénzt is kaphatnak.

A 224-es sürgősségi rendelet szerint a mentőcsomag keretében 2,5 milliárd lejt szánnak az ágazat támogatására, ám az állami költségvetés tervezetében csupán 1 milliárd lej szerepel erre a célra, a különbözetet várhatóan a költségvetés-kiigazításkor rendelik hozzá. A járvány és megszorító intézkedések miatt padlóra került vendéglátóiparnak és turizmusnak viszont sürgősen támogatásra lenne szüksége, mert félő, hogy a késve érkező segítség miatt egyesek csődöt mondanak, hívják fel a figyelmet az érintettek. A kéréseket egyelőre nem is lehet benyújtani, mivel a gazdasági minisztériumnak további 60 nap áll a rendelkezésére, hogy kidolgozza az alkalmazási módszertant, illetve kijelölje, hogy melyik intézmény felel az állami támogatás kifizetéséért. z szerint a vendéglátó- és turisztikai ipar szereplőinek április 19-ig várniuk kell, míg kiderül, hogy hol és milyen formában kérhetnek állami támogatást.

Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő lapunk érdeklődésére elmondta: a jelenlegi helyzetben a vendéglátósoknak, szállásadóknak és idegenvezetőknek nem kell sietniük a kéréseik benyújtásával, hiszen azt idén december 31-ig bármikor megtehetik, ugyanis nem a kérések benyújtásának sorrendjében ítélik meg az összegeket. Emellett a kifizetések is arányosak lesznek, vagyis a rendelkezésre álló összeget elosztják az összes támogatásra jogosult között. Debreczeni László rámutatott: a sürgősségi rendelet szerint a kifizetések jövő év közepéig, tehát 2022. június 30-ig történnek meg!

A jogszabály szerint állami segélyre a vendéglősök, szállásadók és újdonságként az idegenvezetők jogosultak, akik számára a 2019-es és 2020-as forgalom közti különbség 20%-át megtéríti az állam, de nem többet 800 ezer eurónál! A támogatásban részesülőknek vállalniuk kell, hogy az összeg folyósítása után legalább egy évig fenntartják tevékenységüket, ha pedig az állami segély összege meghaladja a 200.000 eurót, úgy 24 hónapig nem függeszthetik fel tevékenységüket.

Kovács István, a sepsiszentgyörgyi Park szálloda és étterem tulajdonosa a mentőöv kapcsán elmondta: a vendéglátóiparnak és a turizmusnak égető szüksége van a támogatásra, mivel eddig alig kaptak tényleges segítséget az államtól. Gond viszont az, ha későn érkezik a segítség, a cégek egy része csődbe jut, mivel időközben gyűlnek a ki nem fizetett számláik, és ha nem fizetik ki a villanyt, a gázt, a szolgáltatók nem adnak több haladékot, ugyanakkor már a bankok is újra számolják a késedelmi kamatokat, törleszteni kell a hiteleket. „Gyógyszerre is akkor van szüksége a betegnek, amikor éppen fáj a feje, és nem egy hónappal később” – összegzett Kovács István. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.