Felhívás!

Több adóügyi változás lépett életbe augusztus 1-jétől

Több adóügyi változás lépett életbe augusztus 1-jétől Gazdaság

Drágább cigaretta és alkohol, valamint magasabb adó a szerencsejáték után  – mindezek mától, augusztus 1-jétől érvényesek az adótörvénykönyv módosításainak eredményeként. Az új adózési szabályok listáján szerepel még bizonyos adókedvezmények küszöbértékeinek csökkentése és a részmunkaidős szerződések adójának emelése.

Hétfőtől kezdve azok, akik nagy összeget nyernek szerencsejátékon, kevesebb pénzt fognak készhez kapni,  mert megemelték az erre vonatkozó adót.

A szerencsejátékokra vonatkozó adóküszöbök a következőképpen változnak:

  • A legfeljebb 10.000 lejt nyerő játékosok esetében az adó mértéke 3 százalék;
  • Ha a nyeremény 10.000 lej és 66.750 lej között van, akkor az adó 20 százalék a 10.000 lej feletti összeg után, amihez hozzáadódik egy 300 lej esdíj is;
  • Ha a megnyert összeg meghaladja a 66.750 lejt, akkor a játékos 11.650 lejes adót fizet, plusz a 66.750 lej feletti összeg 40 százalékát.

Augusztus 1-jétől a cigaretta és az alkoholtartalmú italok jövedéki adója is emelkedik.

Így a cigaretta esetében a teljes jövedéki adó 563,97 lej/1000 cigarettáról 594,97 lej/1000 cigarettára emelkedik.

Egy másik adóváltozás a részmunkaidős béreket érinti. A minimálbér alatt lévő fizetéseket a minimálbér szintjén adózzák, mintha teljes munkaidősek lennének. Kivételt képeznek a 26 év alatti tanulók és egyetemisták, az állami rendszerből nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, valamint a több részmunkaidős szerződéssel rendelkező személyek, amennyiben az ezekből származó jövedelem összege nem haladja meg a minimálbér értékét.

Másrészt a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és az építőiparban az adókedvezmény felső határa 30.000 lejről 10.000 lejre csökken. Így a 10000 lej feletti összegre már nem vonatkozik adókedvezmény.

Mindezen változásokra azért kerül sor, mert az adótörvénykönyvet módosító 16-os számú rendelet előírja, hogy a 2022. augusztusi jövedelmektől kezdődően a teljes vagy részmunkaidős egyéni munkaszerződés alapján foglalkoztatott magánszemélyek által fizetendő társadalombiztosítási és egészségügyi hozzájárulás nem lehet alacsonyabb, mint az adott hónapban érvényes bruttó minimálbér után fizetendő járulék.

A tanulók és a legfeljebb 26 éves egyetemisták mellett  a szabály alól kivételt képeznek még a fogyatékkal élők, illetve azok a személyek, akik törvényesen jogosultak napi 8 óránál kevesebbet dolgozni.

Az adótörvénykönyvet módosító rendeletet július 15-én fogadta el a kormány. A rendeletben előírt számos más intézkedés 2023. január 1-jén lép hatályba.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.