Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tíz évvel ezelőtt még nem létező állások jelentek meg a romániai munkaerőpiacon

Tíz évvel ezelőtt még nem létező állások jelentek meg a romániai munkaerőpiacon Gazdaság

Ételfutár, fuvarmegosztó sofőr, podcastgyártó, teleorvos – egy elemzés szerint többek között ezek az új állások jelentek meg az utóbbi években a technológia gyors fejlődése révén alaposan átalakuló romániai munkaerőpiacon.

Hirdetés
Hirdetés

A tanulmány szerint a felgyorsuló életritmus radikálisan módosított az emberek szükségletein és magatartásán. A technológia fejlődésével, az online platformok megjelenésével olyan munkatevékenységek jöttek létre, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem léteztek Romániában. Ezek elvégzéséhez bizonyos esetekben a digitális készségek és az alkalmazkodási képesség fontosabbak, mint a képzettség vagy a tapasztalat. “Jelenleg már számtalan olyan állás van, amelyek betöltéséhez csupán digitális alapismeretekre van szükség” – olvasható a munkaerőpiaci elemzésben.

A tanulmány elsőként az utóbbi években, de különösen a világjárvány idején látványosan fejlődő ételfutár-szolgáltatásokat hozza fel példaként. A futárok iránt egyre nő a kereslet, és az állásokra jelentkezőknek mindössze egy okostelefonra van szükségük, amelyre feltelepítenek néhány alkalmazást, illetve egy járműre (ami lehet kerékpár is), amellyel elszállítják a kért címre a megrendelt ételt. A teljes folyamat automatizálva van, a megrendelés iktatásától a futár kiválasztásáig és a megrendelő címéhez történő irányításáig, az alkalmazás pedig végig segítséget nyújt a futárnak.

Hasonlóan fejlődtek az elemzés szerint a fuvarmegosztó szolgáltatások is, amelyekre elsősorban a nagyvárosokban nőtt a kereslet. A gépjárművezetők munkáját szintén egy okostelefonos alkalmazás segíti.

A tanulmány szerint az egészségügyi szolgáltatások is lépést tartottak a technológia fejlődésével, így egyre többet hallani manapság a teleorvosokról. “Ők kommunikációs eszközök felhasználásával végzik a vizsgálatokat, értelmezik a tüneteket, illetve távkonzultációt nyújtanak a betegeknek” – olvasható az elemzésben.

A tanulmány több olyan állást is felsorol, amelyek az utóbbi években jelentek meg a romániai munkaerőpiacon: ételfutár, fuvarmegosztó gépjárművezető, alkalmazásfejlesztő, digitális call center munkatárs, VR/AR designer vagy közösségimédia-szakértő.

Az elemzés megemlíti azt is: bár Románia kiváló IT-szakemberekkel és az európai átlagot meghaladó internetsebességgel rendelkezik, a lakosság digitális ismeretei terén az utolsók között van az EU-ban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük