Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teodorovici hazacsábítaná a külföldön dolgozó román állampolgárokat

Teodorovici hazacsábítaná a külföldön dolgozó román állampolgárokat Gazdaság

Intézkedéscsomag gyakorlatba ültetéséről kezdeményez tárgyalást a tagállamokkal Eugen Teodorovici pénzügyminiszter annak érdekében, hogy a külföldön dolgozó román állampolgárok hazatérjenek Romániába.

Teodorovici a Facebookon számolt be Iaşi-ban tett látogatásáról, amelynek során helyi vállalkozók panaszkodtak a munkaerőhiányra. Ez egész Romániára érvényes, általános probléma, ezért tárgyalásokba kezd a tagállamokkal egy olyan intézkedéscsomag elfogadásáról, amely elősegíti a külföldön dolgozó román állampolgárok hazaköltözését.

A pénzügyminiszter április 6-án, az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek (Ecofin) informális ülésén úgy nyilatkozott: a munkaerő szelektív mobilitására vonatkozó problémát megoldó agresszív intézkedéscsomagot kellene kidolgozniuk azoknak az európai államoknak, amelyekből nagy számban vándorol el a magasan képzett munkaerő a többi uniós országba.

Hirdetés
Hirdetés

Kifejtette, a munkaerő szelektív mobilitása eredményeként Románia elveszíti magasan képzett munkaerejét, emiatt „csökken a versenyképessége”.

„Bátorítani kell a munkaerő mobilitását Európában, de intézkedések is szükségesek annak érdekében, hogy ne érintsen minket negatívan” – fejtette ki Eugen Teodorovici.

„A munkaerő szabad mozgása nagy gazdasági haszonnal járt (…) Azonban ennek negatív következményei is lehetnek, például akkor, amikor ez a mobilitás szelektív, a magasan képzett személyek exodusához vezet, és ez akadályozza a fejlődést” – hangsúlyozta akkor a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy közös megoldást kellene találni erre a közeljövőben.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük