Felhívás!

Települések rangsora

Települések rangsora Gazdaság

A helyhatósági választások apropóján új, interaktív rangsort dolgozott ki az Erdélystat, amelyben a romániai városok és az erdélyi községek önkormányzatainak jövedelme hasonlítható össze. A teljes bevételek mellett megtekinthető a települések saját jövedelme (az adók helyben maradt része), a megyei és országos visszaosztásokból származó bevételek, illetve az Európai Uniós forrásokból származó támogatások. A rangsor a 2009 és a 2019 közti időszakra vonatkozik.

A saját jövedelmek alapján az első öt nagyváros Nagyszeben, Arad, Kolozsvár, Brassó, illetve Konstanca. Az erdélyi nagyvárosok további helyezése: Temesvár (6), Marosvásárhely (7), Nagyvárad (9), Szatmárnémeti (13), Nagybánya (17). Az elmúlt három évben Nagyvárad, Nagyszeben és Szatmárnémeti javított számottevően a pozícióján, ezekben a városokban 20% feletti volt az egy főre eső saját jövedelem növekedése a 2013 és 2016 közti periódushoz képest.

A közepes méretű, húsz- és százezer lakos közötti (összesen 75), jelentősebb magyar lakosságú városok rangsorában Sepsiszentgyörgy a 22. helyen szerepel, megelőzve Székelyudvarhelyt is. A tíz magyar többségű város rangsora a 2009 és 2019 közti időszakra vonatkozóan az egy főre eső saját jövedelmek szerint: Borszék, Tusnádfürdő, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Nagykároly, Székelyudvarhely, Szováta, Kovászna, Nagyszalonta. Az egy lakosra jutó uniós források lehívásában Borszék, Kovászna és Nagykároly emelkedik ki, bár a tizenegy év összesített adatai szerint sehol sem éri el ennek összege az évi egymillió eurót.

A községek esetében csak az erdélyi régió településeire fókuszál a toplista. Egy főre eső saját jövedelmek alapján a 177 magyar többségű község első tíz helyezettje: Bors, Koronka, Mezőfény, Bihar, Kézdialmás, Szilágynagyfalu, Tordaszentlászló, Nagyzerénd, Esztelnek és Csíkszentkirály.

(Erdélystat-közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások