Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sürgősségi rendeletet tilthatja be a kormány a kalóztevékenységet a fuvarozásban

Sürgősségi rendeletet tilthatja be a kormány a kalóztevékenységet a fuvarozásban Gazdaság

A csütörtöki egyeztetéseken a kormány ígéretet tett arra, hogy jövő heti ülésén elfogadja a kalóztevékenység visszaszorítását célzó törvénymódosításokat tartalmazó sürgősségi rendeletet – nyilatkozta a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének (COTAR) elnöke, Vasile Ştefănescu.

A COTAR tagjai tiltakozó akciót tartottak csütörtökön a kormány épülete előtt, az engedély nélkül működő személyfuvarozók piacról való kiszorítását, a kalóztevékenységet betiltó sürgősségi rendelettervezet elfogadását követelve. Közben a Victoria-palotában egyeztetésre ültek össze a tüntetők és a kabinet illetékesei.

„Minden problémát megvitattunk. A kormány ígéretet tett arra, hogy a Viorica Dăncilă miniszterelnök hazatérése utáni első ülésen, azaz jövő csütörtökön vagy pénteken elfogadja a sürgősségi rendeletet” – mondta Vasile Ştefănescu a megbeszélés után, hangsúlyozva, hogy így 11 óra 45 perckor véget ért a tiltakozásuk, amely az eredeti tervek szerint 15 óráig tartott volna.

A kabinetet Toni Greblă kormányfőtitkár, a miniszterelnöki kancellária vezetője, Costin Mihalache, valamint a szállításügyi és a regionális fejlesztési minisztérium illetékesei képviselték az egyeztetésen – derül ki a kormány közleményéből, amely megerősíti, hogy a március 1-jén közvitára bocsátott rendelettervezetet soron következő ülésén fogadja el a kabinet.

Hirdetés
Hirdetés

A kalóztevékenység betiltására kapott ígéretet szerdán a Román Fuvarozók Szövetsége (FORT) is. Augustin Hagiu, a szövetség elnöke szerint ehhez törölni kell a személyszállításra vonatkozó jogszabályból az „ismételt módon” szókapcsolatot, amit a FORT már hosszabb ideje sürget.

A FORT elnöke szerint ezzel megoldódhat követeléslistájuk első pontja. Hagiu derűlátásának adott hangot a többi pontot illetően is, mert – mint mondta – „végre olyan miniszter vezeti a közlekedési tárcát, aki odafigyel gondjainkra”.

Emlékeztetett: a fuvarozók elleneznek minden nem szabályozott, engedély nélküli tevékenységet a szállítás területén, mert ezek illojális konkurenciát jelentenek az adót és illetéket fizető, törvényesen működő cégeknek.

A FORT elnöke elmondta: a szerda reggeli tiltakozóakción mintegy ezer gépkocsi vett részt az ország egész területéről, a megyei és megyeközti személyszállítók, valamint a taxisok képviseletében.

Szerdán az ország csaknem minden megyéjéből érkezett taxik és autóbuszok blokkolták a forgalmat a Victoriei tér nagy részén. A FORT által szervezett tiltakozáson olyan jelszavakat skandáltak, hogy „Le az adócsalókkal!” , „Le a kalózokkal!” és olyan üzeneteket jelenítettek meg, mint például „Állítsátok le az illegális fuvarozást!”, „Állítsátok le a kalózkodást!”.

Az Uber és a Taxify a rendelet elhalasztását kéri

A városi utasszállítás alternatív szolgáltatóit hátrányosan érintő sürgősségi rendelet halasztását kéri az Uber és a Taxify.

A két nagy városi utasfuvarozó hálózat közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének (COTAR) reggeli tiltakozó akciójára reagált.

Az Uber és a Taxify leszögezi, álláspontjuk változatlan, ami az alternatív városi utasszállítókat akadályozó tervezett intézkedéseket illeti. ‘Értékeljük a kormány párbeszédre való nyitottságát és teljes együttműködésünkről biztosítjuk a szállítást szabályozó törvények korszerűsítésének kérdésében, figyelembe véve az Európai Bizottság ajánlásait, amelyek értelmében az új típusú szolgáltatásokat nem betiltani kell, hanem szabályozni’ – olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentum aláírói kérik, hogy – egy, az EU-tagállamokéhoz hasonló törvényi keret megszületéséig – a kormány halassza el a beígért sürgősségi rendelet meghozatalát, amely korlátozná vagy ellehetetlenítené az alternatív városi személyfuvarozók tevékenységét.

Az Uber és a Taxify szerint szolgáltatásaikat több tízezer sofőr biztosítja és több mint kétmillió utas használja. Működésük jelentősen hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez és növeli az adóbevételt. Ráadásul az alternatív utasszállítóknak köszönhetően csökken a légszennyezés és enyhül a parkolók hiányának problémája – teszik hozzá.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük