Röviden

Államilag támogatott napelemek a tanyákra

Az elszigetelt, villanyhálózatra nem csatlakozott háztartások fotovoltaikus elemekkel való felszerelését támogatja mától a Környezetvédelmi Alap. A Zöld Ház program egyik elemeként meghirdetett támogatási programra azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek területén elszigetelt, villanyáram nélküli háztartások vannak. A kéréseket a megyei tanácsokhoz kell benyújtani, és háztartásonként legtöbb 25 ezer lejt adnak a napelem-rendszer megvásárlására és felszerelésére. Erre a célra 230 millió lejt szán a Környezetvédelmi Alap, melynek számítása szerint országszerte 9000 háztartásban tudnák így biztosítani a villanyáramot. A támogatásra július 10-ig lehet pályázni. Részletek a https://www.afm.ro/fotovoltaice_izolate oldalon.

A fizetések növekedését elviszi az áremelkedés

Az országos statisztikai intézet jelentése szerint februárban 13,6 százalékkal nőttek az infláció figyelembe vételével számolt bérek. Az idei második hónapban a bruttó átlagbér 4.819 lej, a nettó átlagbér 2.933 lej volt. Legtöbbet az információtechnológia ágazatban dolgozók keresnek, ahol a nettó átlagjövedelem elérte a 6.683 lejt, a ruhaiparban viszont csak 1728 lejt tett ki. Gazdasági elemzők ugyanakkor rámutatnak, bár látványosan nő az átlagfizetés, az árak is egyre magasabbak, ezért sok családban nem jut megtakarításokra. Az Országos Statisztikai Intézet tavalyi év utolsó negyedére vonatkozó jelentése szerint a romániai háztartások bevételeinek 86,4 százaléka még abban a hónapban el is megy folyó kiadásokra: 55 százaléka élelmiszerekre, nem élelmiszer jellegű termékekre és szolgáltatásokra, 32,4 százalék pedig adókra, illetékekre.

 

Növekszik a hazai sörpiac teljesítménye

A Romániai Sörkészítők Egyesülete szerint tavaly 3 százalékkal nőtt a romániai sörpiac az egy évvel korábbi periódushoz képest, és elérte a 16,6 millió hektolitert. További érdekesség, hogy tavaly 30 százalékkal emelkedett az alkoholmentes sörök előállítása. Az elmúlt esztendőben 85 liter volt az egy főre eső sörfogyasztás. Továbbra is a pillepalackos kiszerelésű söröket vásárolják legtöbben, bár négy év alatt 5,83 százalékkal csökkent az így eladott sörmennyiség. A második helyen az üveges sör áll (28,45%), majd a dobozos (20,58%) és a hordóból csapolt sör (3,41%) következik. A romániaiak leginkább (93,61%) a lager típusú, világos sört isszák, ezt követik az ízesített sörök (2,27%), a különféle sörspecialitások (2,25%), illetve az alkoholmentes sör (1,87%). Egyre több kézműves sör jelenik meg a piacon, ami új lendületet adhat az iparágnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.