Felhívás!

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés

Október 5–7. között Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A kétnapos programsorozaton arra keresik a választ, hogy milyen eszközökkel, milyen kommunikációs stílust alkalmazva, milyen stratégiákkal érhetik el és tarthatják meg versenyképességüket a vállalatok. A plenáris előadásokon kívül hat tematikus szekcióban tanácskoznak arról, hogy a Pénzügy, IT, Mezőgazdaság, Turizmus, Marketing és a Fintech területeken milyen módon tudnak hozzájárulni a versenyképesség javításához. A vándorgyűlésre szeptember 30-ig lehet jelentkezni a http://rmkt.ro/vgy/ honlapon.

 

Szövetségbe kell tömörülni

Az európai uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) várható változások miatt még fontosabbá vált, hogy a magyar gazdák csatlakozzanak azokhoz a szakmai és ágazati érdekképviseleti szervezetekhez, amelyek meg tudják védeni sajátos érdekeiket – hangsúlyozta Winkler Gyula Aradon, a 19. Magyar–Magyar Gazdatalálkozón és szakmai fórumon. „Csak együtt, érdekeink mentén társulva tudjuk elérni, hogy legyen szavunk az uniós agrárpolitika jövőjéről szóló vitában, csak így tudjuk elérni, hogy a következő időszakban is hatékonyan tudjuk felhasználni a KAP biztosította támogatásokat” – mutatott rá előadásában az RMDSZ EP-képviselője, aki ismertette, hogy az Európai Unió 2021–2027 közötti időszakra szóló költségvetésének vitájával egy időben zajlik a Közös Agrárpolitika reformja.

 

Több igénylő, kevesebb pénz

Idén összesen mintegy 48,5 millió lej értékben igényeltek támogatást a romániai méhészek az Országos Méhészeti Program (PNA) keretében; ez az összeg 42%-kal meghaladja a 2018-as támogatási keretet – közölték a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) illetékesei az őszi mézvásáron, amelyet Bukarestben tartottak a hétvégén. Mivel jelentősen nőtt az igénylések száma, a támogatás összege ezzel arányosan csökkenni fog, hogy a megszabott feltételeknek eleget tevő minden kérelmező részesülhessen belőle.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.