Röviden

Röviden Gazdaság

Nyereséges a paradicsomtermesztés

Télen, a háromszéki piacokon várhatóan gazdag lesz a kínálat a helyben termesztett paradicsomból. Sikeresnek bizonyult a Mezőgazdasági Minisztérium által tavaly indított, paradicsomtermesztést támogató program, amelynek keretében 3000 eurós támogatást kaphatnak azok a gazdák, akik fóliasátorban vagy üvegházban megtermelik, és az értékesítést a primőr kerti zöldségekből hiányt jelentő téli és kora tavaszi hónapokra időzítik. Bár Háromszék éghajlati adottságai miatt nem hagyományos paradicsomtermő vidék, a tavalyi programban részt vevő három gazda sikerén felbuzdulva idén tízen vágtak bele a paradicsomtermesztésbe. Ketten tavasszal értékesítették a terményüket, nyolcan pedig novemberben és decemberben értékesítik majd a paradicsomot.

 

Beindult a disznóvágási idény

Óriási gazdasági csapást mért a hazai állattenyésztésre az afrikai sertéspestis-járvány, véli Könczei Csaba. A szakember szerint rövid távon ugyan csökken a disznóhús ára, főként a fertőzés által érintett megyékben, viszont hosszú távon várhatóan megnő, hiszen jelentősen visszaesik a hazai sertésállomány. Az ágazat egy ilyen csapás után nehezen tud majd talpra állni, és ismét a jelenlegi áron értékesíteni. Könczei is arra mutatott rá, hogy a felelőtlen emberek miatt nehéz megfékezni a járvány terjedését, és veszélyt jelentenek a bellérek, akik a helyzetet kihasználva olcsón veszik a húst a fertőzött megyékből, és a tiltás ellenére kereskednek vele. Gondot jelent az is, hogy az elmúlt években a gazdák nem vezettek pontos nyilvántartást az állományukról. Az intézményvezető szerint vannak, akik elkezdték levágni a még egészséges disznóikat, hogy kisebb legyen a káruk, ha beüt a vész, és elrendelik a kényszervágásokat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2018. szeptember 20., 11:45
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Mert ugyanaz a technológia és ugyanaz a (nagy eséllyel hibrid) vetőmag. Max. a talajösszetételben van némi különbség, de azt, mármint a jobb talajt – is jól el lehet rontani tápoldatozással.