Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániában alakult a legdinamikusabban az autópiac októberben

Romániában alakult a legdinamikusabban az autópiac októberben Gazdaság

Romániában alakult a legdinamikusabban az autópiac októberben – jelentette kedden a Reuters hírügynökség.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) kimutatása szerint az Európai Unióban (EU) és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA – Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) országaiban októberben átlagosan 8,6%-kal nőtt az új autók eladása a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, a legdinamikusabb növekedést, évi 58,1%-ot Romániában jegyezték.

Az EU és az EFTA országaiban 1,214 millió gépkocsit írtak be forgalomba idén októberben, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 1,083 millió volt.

A forgalomba beírt új autók száma szinte az összes EU-országban megnőtt, kivéve Ciprust és az Egyesült Királyságot. Az öt nagy piac közül négy szilárd növekedést mutatott, élén Németországgal (12,7%), majd Franciaország (8,7%), Olaszország (6,7%) és Spanyolország (6,3%) következik, míg az Egyesült Királyságban 6,7%-os csökkenést regisztráltak.

Romániában 10.649 autót regisztráltak 2019 októberében, azaz 58,1%-kal többet, mint tavaly októberben (6.736 egység). Ebben az évben az első 10 hónapban 134.698 autót írtak be forgalomba Romániában, ami 18,9%-kal több mint az előző év azonos időszakában, míg az európai autópiac 0,7%-os csökkenést regisztrált az év első tíz hónapjában.

A nagy autógyártók esetében októberre a Volkswagen autók iránti kereslet jelentősen megnőtt, 29%-kal emelkedett, majd a Renault következik, amely eladása októberben 15,8%-kal növekedett. Októberben 40.687 új Daciát adtak el Európában, ez 7,8%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük