Hirdetés
Hirdetés

Ötből egy munkaerő elment

Ötből egy munkaerő elment Gazdaság

A koronavírus-járvány előtti időszakban összesített adatok alapján a romániai aktív lakosság 20 százalékának külföldön volt bejelentett lakcíme.

Hirdetés
Hirdetés

Az aktív lakosság fogalma alatt azokat a személyeket értjük, akiknek munkahelyük van vagy adott időszakban munkahelyet keresnek, munkaképesek életkor, egészségi állapot stb. szempontjából. Ez azt is jelentheti, hogy az említett 20 százalék többsége külföldi munkavállaló volt, noha nem minden román állampolgár dolgozik azok közül, akik huzamosabb ideig külföldön élnek. A télutón több mint 2,6 millió romániai személy élt külföldön. Nem lehet tudni, hogy hányan térnek haza, hiszen a szándékuk egyénenként változhat, zömüknek családi, rokoni és anyagi (pl. lakás) kötődéseik vannak Romániában. A Világbank becslései szerint a koronavírus-járvány előtt Olaszországban 1,2 millió román állampolgár tartózkodott, közülük 1 millió azoknak a száma, akiket az aktív lakossághoz sorolnak. Spanyolországban körülbelül 700 ezer romániai élt, közülük 600 ezren 15-64 évesek voltak az adatközlés időpontjában, ők tartoznak az aktív lakossághoz a munkapiac szemszögéből.

Szakértők elemzései szerint a 2-2,6 millió aggasztóan nagy szám, ugyanakkor potenciális gazdasági erő lehetne Románia számára, ha sikerülne “hazacsalogatni” őket. Ehhez azonban a nagyobb bérek mellett olyan adópolitikára lenne szükség, ami a hivatalos munkavállalást serkenti, nem a feketemunkát. Utóbbit ugyanis általában az gerjeszti, hogy a munkaadónak ugyan szüksége van munkaerőre, de nem bírná kifizetni az adókat, illetékeket.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük