Felhívás!

Munkaerőhiány a földeken

Munkaerőhiány a földeken Gazdaság

Háromszéken javában zajlik a pityókaszedés, viszont a gazdák súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek. A térségben bevett szokás, hogy a tavaszi és őszi mezőgazdasági idényben, helybéli vagy más megyékből érkező napszámosokat foglalkoztatnak, idén viszont nehezen találnak munkaerőt.

 

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba lapunknak elmondta: sok gazda kereste meg azzal a panasszal, hogy nem kapnak napszámost, mert az érintettek – alaptalanul – attól tartanak, ha bejelentett idénymunkát vállalnak, elveszíthetik szociális segélyüket vagy a családi pótlékot. Sok esetben a munkások vállalják ugyan a napszámot, de megtagadják a személyazonossági igazolványuk bemutatását, hogy ne lehessen adataikat bevezetni a napszámos regiszterbe. A lapunk által megkérdezett gazdák szerint nem csak a munkaerőhiány jelent gondot, hanem az is, hogy az idénymunkásoknak egyre nagyobb elvárásaik vannak, így a hivatalos napi bér mellett ételt, cigarettát, kávét vagy valamilyen italt is biztosítani kell nekik, ami jelentősen megemeli kiadásaikat.

Ördög Lajos, a háromszéki munkafelügyelőség vezetője érdeklődésünkre leszögezte: a napszámos törvény legutóbbi módosításának köszönhetően az idénymunkások nem veszítik el szociális támogatásukat. Hozzátette napszámosokat csak jogi személyek foglalkoztatnak, magánszemélyeknek nincs lehetőségük idénymunkások alkalmazására. A Kovászna Megyei Szociális Kifizetési Ügynökség vezetője, Támpa Ödön megerősítette: a napszámos munkából származó bevételt nem tekintik olyan jövedelemnek, amely miatt az érintett elveszítheti szociális segélyt vagy családi pótlékot.

Kelemen Tibor, a munkaerő ügynökség vezetője érdeklődésünkre elmondta: a munkanélküli segélyre jogosultakra más szabály vonatkozik, ezért ők csak bizonyos körülmények között vállalhatnak idénymunkát. Értelmezése szerint, ha az állástalanok havi 500 lejnél nagyobb jövedelemre tesznek szert, megvonhatják tőlük a munkanélküliségi támogatást, illetve ez az értékhatár fölött elveszítik a munkanélküli minőséget azok is, akik már nem kapnak munkanélküliségi segélyt. Kelemen Tibor szerint a munkanélküliek által megvalósított jövedelmeket ugyan nem tudják valós időben ellenőrizni, de a pénzügy évente, névre szólóan közli a munkaerő ügynökséggel, hogy milyen jövedelmeket jelentettek az érintettek, és ha kiderül, hogy a munkanélküliségi támogatás időszakában havi 500 lejnél nagyobb volt a bevételük, a hivatal visszaigényelheti a kifizetett támogatást.

Háromszéken tapasztalatok szerint a tavaszi és őszi mezőgazdasági időszakban általában megnövekszik a napszámosok száma. Egy személyt legtöbb 90 napra alkalmazhatnak idénymunkásként, kivéve az állattenyésztésben, ahol a pásztorokat akár 180 napra is szerződtethetik. Az idénymunkások órabére 2 lejtől 10 lejig terjedhet, viszont a fizetséget nem kötelező a munkanap végén odaadni, hanem egy hosszabb időszak végén is megtörténhet a kifizetés. A munkafelügyelőség által kiadott regiszterbe minden nap be kell vezetni a napszámosok adatait. E tekintetben is kivételt képeznek az állattartásba, hosszabb időszakra alkalmazott idénymunkások, amelyek esetében elég hetente bejegyezni a foglalkoztatottságukat. A napszámosok után a munkaadó havonta kell befizesse a 16 százalékos adót.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. szeptember 6., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Te szednede a krumplit 2 lejes,vagy 10 lejes oraberert?!Azert nem kapnak munkasokat,mert nem fizetik meg oket!Latastol- vakulasig,azaz 10-12 orat dolgoztatjak oket szaros 70-80 lejes napszamert,amikor ilyen munkaidore es nehez mezei munkara(mert a pityokaszedes nehez mezei munka!) a napszam legkevesebb 120 lej kene legyen a 8 oras munkara (ami a mezei munkaknal nem letezik,marmint 8 oras munka) es legkevesebb 150 lej 10 oras munkanap utan.NA EZERT NEM KAPNAK MUNKASOKAT!Ugyhogy van egy uzenetem a napszamosoktol a reszetekre:Aki elszorta az szeggye is ossze!(marmint a pityokat).

  • User
   Dátum: 2017. szeptember 6., 11:51
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Álljon meg a menet na…a menyasszonnynak p.te nőtt.
   Van fogalmad arról h.mit is jelent egy akármilyen napszámos tevékenysége, termelékenysége, munkabírása, a konkrét munkával (dolog, nem henyélés, szivarazás a vedreken, ásítozás, térdepelés stb.) eltöltött hasznos ideje???
   Van tudomásod arról h.kb. mennyi pityókát képes egy napszámos egy nap (max. 7-8 óra aktív munka) alatt felszedjen???
   Ne oktass itt senkit. Valószínű h.te is egy naplopó vagy azok közül, akik inkább ásítoznak, kommentelnek, henyélnek, mintsem megkeresnék a mindennapi betevő falatot.
   Az ilyen napszámosoknak, mint te, minden baj és zavaró tényező. Egyedül ami elfogadható, az ha pénzt kap és főleg úgy h. meg sem kell dolgoznia érte.
   Menjetek pöcsételni az elnek úrakhoz és majd ők adnak nektek szocsiált meg pótlékot.
   Megjegyzem h.egy szakképzett munkás (ami ugye nem talál az általad képviselt réteggel), az dolgozik 7 – 10 lejig terjedő órabérrel. Na az ami nem fair, kakas. Szakképzett munkás nem dolgozhat(na) henyélő, semmittevő, pofázó napszámos szintjén.
   Nektek csak elvárásaitok vannak ami a javadalmazást illeti, de kötelesség, felelősségvállalás az elvégzett munka iránt, zeró bárát szép magyarul.
   Ajánlom, h.fogjál vedret és menj pityókát szedni h.legyen mit egyél, mert lenyugvóban lesz (remélem) a követelőzős életvitel.

  • User
   Dátum: 2017. szeptember 6., 12:49
   ÉRTÉKELÉS: -10

   Mit gondolsz hogy en neked adok 400 kg pityoka arat egy napszamra? Felejtsd el es dogoljenek meg az ijenek mint te etlen, inkabb gepet veszek es kiszedem azzal es ezek a nagy dolgos napszamosok mennek a francba, tudod a gepet meg lehet javitani de eggyes emberek mentalitasaval nincs mit kezdeni Mad beszelgetunk par ev mulva amikor mindenki gepesitett es nem lessz egyaltalan napszamos mello madj akkor OKOSKODJATOK sok nagyokos TISZTELET A KIVETELEKNEK

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 6., 11:37
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Itt nemetorszagban minden nyaro jönnek a lengyelek a falukba dolgozni krb. haromhonapra .Megalapitott munkaber 1o-11
  euro oraber.persze lakhelyet es etkezest is kapnak.Ott azok szegyentelen nek ki hasznaljak a szegenyeket mert nincs töveny
  abban a rablo orszagban.Persz rengeteg ember elmegy a nagyvilagba.HAROMSZEKEN a ket nagy vezetöjök ANTALKA es a
  szemtelen Sandor havonta sok ezreseket vagnak zsebre.ceausescu idejeben ez nemvolt ha bar volt rossz is.A nagy vezerjük
  kijelentette hogy az iden a bdok szalo meglesz oldva.Valoszinülek a neptöl ellopt penzböl majd az aposaval fognak epitenni.
  A nepet tancoltassag mind a Romaiak idejenben.

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 6., 12:58
  ÉRTÉKELÉS: 28

  Es a termeloknek is van egy mondanivalom.Azert nem tudnak 150 lejes napszamot biztositani a munkasoknak,mert sajnos meg eladni sem tudnak.Aki 30 bani/kg-ert is alig tudja eladni azt amit termel(marmint a krumplijat),az jobb ha nem termel.Ott ahol a vevo(folvasarlo)szabja meg az arat,ott az eladokkal nagy baj van.Hogy miert van ez?Azert mert a szekely termelok egymas ordasaiva valtak.Barataim,ertsetek meg,hogy a jo arat csak osszefogassal,szolidaritassal es kitarto elhatarozottsaggal erhetitek el.Ezert kene tarsuljatok es fogadalmat kotni,hogy egyetlen termelo sem megy a tarsulat altal megszabott ar ala.Ellenkezo esetben jobb az egesz termest elpusztitani minthogy szaros kis bizniszkedoknek odaadni 30 baniban.Ha ezt megertitek,hogy egy nep ereje,egy nemzet ereje a szolidaritasban,a kitartasban es egymas segitsegeben rejlik,nem pedig egymas eladasaban,akkor a pityokatokat is jo arban fogjatok majd eladni es a munkasaitokat is jol meg fogjatok majd tudni fizetni.De amig egymas ellen dolgoztok es hagyjatok,hogy a jottment biznicarok allapitsak meg a ti munkatok gyumolcsenek arat,addig semmi nem fog megvaltozni.A biznicarok(ingyenelok)gazdagodnak,ti pedig a semmiert dolgoztok tovabb.Na ezen kell elgondolkodni es ugy megszervezni a dolgokat,hogy mindenkinek jobb legyen.

  • User
   Dátum: 2017. szeptember 8., 13:17
   ÉRTÉKELÉS: -13

   Ha összebeszélnek és nem adják bizonyos áron alul, az törvénybe ütközik. Kartellezésnek nevezik. Ha összefognak és közösen árulják, pl. egy cég neve alatt, akkor rendben van.
   A kartellezés az árusokon kívül senkinek se jó, bár nem ritka jelenség és ha kiderül, akkor általában botránnyal és nagy büntetésekkel jár. Hasonló ahhoz, mint amikor megbeszélik, hogy egyik cég nem ad nagy fizetést a megyében, mert akkor a másikok is kénytelenek lennének emelni…

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 6., 14:10
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Na latod.Mi henyelok vagyunk,naplopok,semmirevalok.Eppen ezert szedd szepen fol egyedul a pityokadat es ne lazadozzal mert meg megteker a gutta.Most mar lathatjatok kedves olvasok,hogy kiknek is kell menjetek pityokaszedni.Az ilyen ember aki mar startbol igy kezeli a mumkasait,hogy naplopok,vodron ulogetok meg mi egymas az megerdemli,hogy senki ne menjen el neki dolgozni.Eppen ezet megegyszer uzenjuk de most csak neked:Ha elszortad szedd is ossze!!Te senkihazi,semmibol lett bolsevik “foldesur”.Na ezert nem megy senki mert a nagytobbseg ilyen lekezeloen banik a munkasaival.

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 6., 14:01
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Látszik nem jársz dolgozni. A napszámosok sehol sem kezdik meg 8 óra előtt a munkát, legkésőbb 5 órakor be is fejezik, az egyárós ebédszünetet meg rendesen betartják. No, de azzal egyetértek, hogy aki rendesen dolgozik, az megérdeméli a napi 100 lejt. Hangsúlyozom: aki rendesen dolgozik. De te láttál már cigány napszámost rendesen dolgozni?

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 6., 21:57
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Attol meg,hogy nem jarok napszamra es ehberes aljamunkara en a kenyeremet megkeresem.Es azt sem te fogod eldonteni,hogy kinek vagy kiknek a partjara alljak egy bizonyos temaban.Egyebkent irod,hogy krumpliszedo gepet veszel.Idaig mi akadalyozott meg ebben teged.Talan a 30 banis/kg. krumpli ara?Mert amig nem tanulod meg,hogy ossze kell fogni es nem egymas ellen dolgozni es nem tanulsz meg eladni addig a te munkad csak ennyit er.30 banit!-na azer.

 • User
  Dátum: 2017. szeptember 8., 15:50
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Csakugyan kartellezes volna?!Es amikor az ingyenelo biznicarok beszelnek ossze,hogy 30 banin alul egy se tegyen ajanlatot a vetel arra?!Az mifele?!Az nem kartellezes.