Lemhényi a legszebb kert

A lemhényi Timár Katalin Odetta konyhakertje a legszebb Székelyföldön, döntötte el a Székelyföldi Bio Egyesület, amely mintegy 50 Kovászna, Hargita és Maros megyei kertbarátot és biotermelőt nevezett be a magyarországi szervezésű, Kárpát-medence legszebb konyhakertjeit felvonultató versenybe.

 

Az elbíráló bizottságban részt vevő Jancsó Szilvia háromszéki agrárszakember elmondta, tavasszal félszáz gazdasszony és biokertész nevezett be a versenybe, de az áprilisi havazás sok helyen tönkretette a kerteket, ezért a vetélkedő végére sokan lemorzsolódtak. Értékelték azokat, akik a konyhakertben vegyszermentes ökológiai gazdálkodást folytatva nemcsak zöldségeket, hanem virágokat, gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek, illetve külön elbírálás alá estek a zárt kertekben és az erkélyeken kialakított konyhakertek. A résztvevők kertjeit több alkalommal is ellenőrizték, a magtól a termésig követték a kertek alakulását.

A fényképekkel dokumentált nevezési dossziét végül négy háromszéki és két Hargita megyei termelő nyújtotta be a magyarországi versenybe, mindannyian Székelyföldi Bio Egyesület tagjai. A legkiválóbb konyhakertek kialakítóinak járó okleveleket szeptemberben 20–24. között Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon adják át, itt díjazzák a lemhényi Timár Katalin Odettát is, aki konyhakertje terményeit részben saját használatra, részben eladásra szánja.

Magyarország legrangosabb agrárseregszemléjén a Székelyföldi Bio Egyesület önálló standdal vesz részt, és különböző lekvárokat is bemutatnak, versenyeztetnek. Háromszékről 22 lekvárkészítő nevezett be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.