Felhívás!

Kevés és drága a fa

A jelenleg hazai piacon rendelkezésre álló tűzifamennyiség nem fedezi a lakosság szükségleteit, ezért a törvényhozók betiltanák a kivitelt.

 

A Nemzeti Liberális Párt politikusai által kezdeményezett, de a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt által is támogatott törvénytervezet elfogadása esetén rendezné a hazai piacot, és téli tüzelőhöz juttatná azt a 3,6 millió hazai háztartást, amelyekben fával fűtenek. A tervezet értelmében legfeljebb három évig felfüggesztenék a legtöbb 20 centiméter átmérőjű és maximum 4 méter hosszú tűzifa exportját. A tervezetet első házként már megszavazta a szenátus, ahol 91 támogató szavazattal és 1 tartózkodással elfogadták a jogszabályt, életbe lépéséhez még a képviselő házban is megszavazzák.

A szenátus szociáldemokrata frakciójának vezetője, Şerban Nicolae kifejtette, a PSD támogatja a liberális honatyák javaslatát, mert „rendkívüli helyzet állt elő” és előre lehet vetíteni, hogy az idei tűzifamennyiség nem fedezi a hazai szükségleteket.

A lapunk által megkérdezett háromszéki erdész mérsékelten optimista. Emlékeztetett, hogy korábban szó volt a rönkfaexport tiltásáról is, de a nagy cégek lobbija miatt az végül mégsem lépett életbe, mivel azoknak többéves szerződésük van és sértette volna üzleti érdekeiket, ha nem tudnak rönköt exportálni. Az erdész szerint Háromszéken is tűzifahiány van, esetenként már 250 lejt is elkérnek a házhoz szállított, hasogatott tűzifáért. Hozzátette, hogy a magas – kamiononként 600 eurós – szállítási költség miatt térségünkből kevés tűzifát exportálnak, ezért Magyarországra főként a határ menti megyékből, illetve Ukrajnából vagy Horvátországból kerül tűzifa. Véleménye szerint a magas háromszéki tűzifaárat főként az óriás faipari vállalkozások tevékenysége okozza.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. szeptember 6., 9:19
    ÉRTÉKELÉS: 18

    A nagy cegek lobbija miatt nem lehet betiltani a ronkfaexportot?!Na es ki irta ala ezen szerzodeseket ezekkel a cegekkel?A MI POLITIKUSAINK! Akkor ki a hibas,hogy ezt a rablast nem lehet megakadalyozni?!Es ki hozta ide orszagunkba ezeket a nagy cegeket?!A MI POLITIKUSAINK! PSD,UDMR,PNL,PD.Mondtam en nektek,hogy amikor mar nem lessz amit lopni,akkor ezek a cegek es a kulfoldi “baratok” szepen elhuzzak a csikot innen es otthagynak benneteket nyakig a szarban,semmi nelkul.. Miutan semmitek nem marad,, majd nekieshettek egymasnak es kiszedhetitek egymas szemet mert akkor mar kulfoldon ez senkit nem fog erdekelni.