Felhívás!

Májusban 1 százalékkal 3928 lejre csökkent a nettó átlagbér

Májusban 1 százalékkal 3928 lejre csökkent a nettó átlagbér Gazdaság

Az országos bruttó átlagbér 85 lejjel (1,3 százalékkal) 6358 lejre csökkent májusban áprilishoz képest, a nettó átlagbér pedig 3928 lej volt, 39 lejjel (1 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A legnagyobb nettó átlagbért – 9178 lej – az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebbet – 2120 lej – pedig a vendéglátóiparban.

2021 májusához viszonyítva 12,5 százalékkal nőtt az országos nettó átlagbér az idei ötödik hónapban.

Ugyanakkor a reálbérindex 98,3 százalékos volt a múlt év azonos hónapjához mérten, míg idén áprilishoz képest 97,8 százalékos.

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban csökkent májusban az átlagbér. Ez részben annak tudható be, hogy az előző hónapokban különféle prémiumokban és egyéb juttatásokban részesültek a munkavállalók, de a cégek bevételeinek visszaesése is hozzájárult a csökkenéshez, akárcsak az átlagosnál kevesebbet kereső munkavállalók felvétele bizonyos gazdasági ágazatokban.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 11,6 százalékkal, a közigazgatásban pedig 3,1 százalékkal nőtt a nettó átlagbér májusban áprilishoz képest, elsősorban a vakációs utalványoknak köszönhetően. Az egészségügyben 1 százalékos csökkenést jegyeztek.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.