Felhívás!

Közel negyvenezren „vásároltak” éveket

Közel negyvenezren „vásároltak” éveket Gazdaság

A hazai, nyugdíjazás előtt álló személyek részéről nagy az érdeklődés a visszamenőleg kifizethető szolgálati idő „vásárlása” iránt. Az elfogadás előtt álló nyugdíjtörvényben is megtartanák a fakultatív járulékfizetés lehetőségét azok számára, akiknek hiányzik néhány év a kötelező 15 éves szolgálati időből, hogy megkaphassák a nyugdíjat.

A két éve bevezetett lehetőséggel ez idáig 38.500 román állampolgár élt, akik közel 222 millió lej értékben vásároltak maguknak munkaéveket annak érdekében, hogy magasabb nyugdíjra legyenek jogosultak. Az Országos Nyugdíjpénztár beszámolója szerint azon érdeklődők átlagéletkora, akik visszamenőlegesen, fejenként mintegy 6000 lejt fizettek be társadalombiztosításként, vagyis mintegy kétévnyi minimális összeget, 55 év. Az országban mindössze 11 olyan, nyugdíjazás előtt álló személy volt, aki a maximális összeget – a bruttó átlagbér ötszörösét – fizette be az államkasszába.
A Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár szóvivője, Köllő Piroska elmondta, Háromszéken is sokan éltek ezzel a lehetőséggel, főként olyanok, akik tudják, hogy mehetnének korhatáros nyugdíjba vagy előrehozott nyugdíjba, de nincs meg a szükséges 15 év kötelező munkaidejük. A törvény szerint legtöbb öt évre lehet visszamenőleg munkaidőt vásárolni, de kizárólag azokra az évekre, amikor az érintettnek nem volt munkaviszonya, így nem fizetett társadalombiztosítást sem.
Köllő Piroska arra hívta fel a figyelmet, hogy azoknak nem éri meg ezzel a lehetőséggel élni, akiknek soha nem volt hivatalos munkaviszonyuk, hiszen csak 5 év vásárolható, de a nyugdíjazáshoz 15 év szolgálati idő szükséges. Érdemes ugyanakkor időben megfontolni a lehetőséget, mert nem élhetnek vele azok, akik betöltötték az öregségi nyugdíjra feljogosító kort. A lehetőséggel azok sem élhetnek, akik már nyugdíjasok, de nyugdíj-kiegészítés reményében pluszpénzt szeretnének befizetni azokra az évekre, amelyek során volt társadalombiztosításuk.
Az érintettek egy hónap és öt év közötti időszakra köthetnek szerződést. Aki öt év szolgálati időt akar vásárolni, bruttó minimálbérrel és késedelmi kamatokkal számolva összesen 14.000 lejt kell befizetnie az államkasszába. Ezt lehet egy összegben vagy részletekben is fizetni a szerződés megkötésétől számított egy év alatt. Az elfogadás előtt álló új nyugdíjtörvényben 2021-től állandó jelleggel bevezetik a fakultatív járulékfizetés lehetőségét, azzal a módosítással, hogy jelenleg csak öt egymást követő évet lehetett visszamenőleg befizetni, a jövőben ötéves korlátig bármelyik hiányzó időszak befizethető. Másik változás, hogy a hozzájáruláshoz jelenleg a minimálbért veszik alapul, de ez még a garantált minimálnyugdíjat sem biztosítja, ezért a jövőben az átlagbért tekintik kiindulópontnak.
Az új nyugdíjtörvény tervezet azt is lehetővé teszi, hogy a román állampolgárok az Országos Nyugdíjpénztár honlapjáról online információt szerezzenek a szolgálati idejükről, a munkaéveik alatt megszerzett hivatalos jövedelmükről és a társadalombiztosítási járulékként befizetett összegről. Ez alapján mindenki eldöntheti, számára megéri-e vagy szükséges-e a fakultatív hozzájárulás. Amennyiben szerződést kötnek a nyugdíjpénztárral, egy év alatt be kell fizetniük a vállalt összeget az államkasszába, ha viszont nem tudták kifizetni, akkor a befizetett részösszeget tekintik hozzájárulásnak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.