Felhívás!

Kegyetlenül száraz az ősz

„A mezőgazdaságban sok minden megoldható, de az időjárást nem lehet befolyásolni. E tekintetben katasztrofális volt az idei év”, állapította meg lapunk érdeklődésére Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a rendkívül száraz ősz miatt bajban vannak a gazdák.

A száraz földben nehezen tudnak talajmunkákat végezni, rendkívül sok üzemanyag fogy, és gyakran romlanak el az eszközök is. A másik gond, hogy a már „földbe került búzamagok olyanok, mintha zsákban állnának”, az ősszel elvetett gabona vagy repce csak részlegesen kelt ki. Vakarhatják a fejüket a répatermesztők is, hiszen a csapadékhiány miatt nem fejlődött kellőképpen, ezért sok gazdának nem sikerült teljesítenie a szerződésben vállalt hektáronkénti 26,4 tonna terméshozamot. Most arra keresnek megoldást, hogy kényszerhelyzetre hivatkozva az érintettek mentesüljenek a terméshozamra való elvárás teljesítésétől, mondta Könczei.
A meleg és száraz tavaszt követően júniusban és júliusban folyamatosan esett az eső, az erre az évszakra érvényes átlagokhoz képest két és félszer több csapadék hullott, majd közel három hónapja nem esett semmi. A gazdák kínlódnak, őszi mélyszántást lehetetlen végezni, sokan le is mondtak az őszi vetésről, és inkább majd tavaszbúzát vagy más növényeket ültetnek.
Idén 3300 hektáron vetettek repcét és 19.000 hektáron őszi búzát, de a megyében nincs olyan hely, ahol ezek egyenletesen keltek volna. Minél inkább elhúzódik a száraz periódus, annál kisebb az esély, hogy ezek a kultúrák kellően megerősödjenek a tél beállta előtt. Kényszermegoldásként ugyan számba vehető a „fagy alá vetés” lehetősége, miszerint az őszi búza vetését közvetlenül a fagy előtti napokra időzítik, így a mag csírázása tavasszal indul el, de ez kockázatos. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 7., 7:09
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Laasan de biztosan es fokozatosan rajosztok ti majd mind,hogy mit tett az ember a termeszettel.A sok legszennyezes (ipar,autok stb.),az erdok kipusztitasa (nem csak Romania szinten,hanem vilagszinten!) stb.ez vezetett mind a mai katasztrofalis klimavaltozashoz.Sajnos a jelenseg visszafordithatatlan es megallithatatlan,mert egyes orszagok semmi keppen nem akarjak megerteni, meg most a 24-ik oraban sem,hogy valtoztassanak katasztrofalis ipari politikajukon.Ebbol kifolyolag,hamarosan ennel meg sulyosabb termeszeti csapasok szemtanui lehetunk a kozeljovoben.