Felhívás!

Komoly drágulás várható

A gáz és villanyáram árának felszabadítására kényszerítené Romániát az Európai Bizottság. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi szabályozott árakat hirtelen felszabadítása drasztikus áremeléssel jár a háztartási fogyasztók esetében.

Az Európai Bizottság levélben szólította fel Romániát, hogy megszegi a földgázra vonatkozó irányelvet és az áru szabad áramlására vonatkozó cikkelyt. Az uniós fórumnak nem annyira azzal van gondja, hogy a 2018/114-es rendelet megawattóránként 68 lejben maximalizálta a belföldön kitermelt földgáz eladási árát, hanem, hogy a kitermelőket kötelezik a hazai piacon értékesíteni a gázt, ami korlátozza az áru szabad áramlását. A Kőolaj és Gázkitermelők Munkáltatói Szövetsége (FPPG) az árszabályozás eltörlését követeli, mert szerintük nem érte el célját, hogy a lakosság számára csökkenjen az ára, viszont az ipari fogyasztók drágábban vásárolják a földgázt, ami megjelenik a termékeik, szolgáltatásaik árában.

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szerint egyeztettek az Európai Bizottsággal, és olyan kompromisszumos megoldást keresnek, amely nem sérti az uniós alapszerződést, és megvédi a lakosságot a sokkszerű drágulástól. Javasolják a lépcsőzetes, azaz 2021-ig tartó fokozatos liberalizálást, mondta Nagy-Bege, aki szerint várják az Európai Bizottság hivatalos válaszát. Ha a parlament eltörli a 114-es kormányrendeletet, attól a pillanattól fel kell szabadítani a piacot, aminek hatása, hogy drasztikusan megemelkednének az árak a háztartási fogyasztók számára. A négy nagy elektromos energiaszolgáltató egyébként arra figyelmeztet, hogy ez húsz százalékos drágítást jelenthet a háztartási fogyasztóknak. Ez 6,5 millió háztartási fogyasztót érintene, aki jelenleg szabályozott áron kapja az áramot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.