Felhívás!

Egyre jobb a helyi pityóka

Elégedettek lehetnek a háromszéki krumplitermesztők, hiszen két egymást követő évben is jó áron tudják értékesíteni terményüket. A frissen betakarított krumpli kilogrammját ugyanis 1,2–1,4 lejes áron tudják eladni, ám a szakemberek azt tanácsolják, ne kapkodjanak az értékesítéssel.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője lapunk érdeklődésére azt tanácsolta a háromszéki gazdáknak: ne próbálják egyszerre, nagy tételben eladni terményüket, mert az letörheti a piaci árat, hanem ritmikusan tegyék pénzzé idei krumplikészletüket, így tartani tudják megfelelő árat. Ezt az üzleti stratégiát segíti, hogy sokat javult a tárolási kapacitás. Kovászna megyében évente 280.000–300.000 tonna krumpli terem, aminek egyharmadát már megfelelő körülmények között el lehet raktározni, miközben évekkel ezelőtt jellemző volt, hogy a föld széléről értékesítettek. Könczei szerint a beérni látszik az elmúlt 12 évben lehívott uniós támogatások és fejlesztési pályázatok technológiai hatása, hiszen sokat javult a székely pityóka minősége és növekedtek a hozamok is.

A háromszéki mezőgazdasági adminisztráció vezetője szerint a gazdák az idei pityókatermés mintegy 60 százalékát takarították be, és jónak mondható, hektáronkénti átlag 23 tonnás termésről számolnak be. Ugyanakkor fajtánként változó a hozam, vannak parcellák, ahol akár hektáronkénti 45 tonnás csúcstermés is lett, máshol az átlagnál alacsonyabb a hozam. A száraz ősz miatt azonban nehézségekbe ütközik a gépesített betakarítás, a kemény talaj miatt rögökkel küszködnek a kombájnok. „Kopik a gép, szakad a vas, és nagyobb az üzemanyag-fogyasztás”, mondta Könczei Csaba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 18., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hű de jó !Majd a pityóka bárók és Könce úr szavazzon mert másoknak keményen kell dolgozzanak apró pénzért hiszen nem vagyunk egyformák nem mindenki kap csak úgy uniós támogatást elég ha befizessuk a jövedelmünk több mind a felét ez egy uniós ország

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 18., 22:28
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Könczey meg vmi dörzsölt pályázatíró motrika kinyalja a nagygazdákét oszt kuss! A többi túrja a földet és hallgassa a nagygazdák szócsövének a hülyítéseit! A kisgazda még vegyszerekből sem azt kapja mint a nagy