Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jön az adóamnesztia!

Jön az adóamnesztia! Gazdaság

Újabb adóamnesztiát tervez a pénzügyminisztérium, várhatóan ősszel adnak lehetőséget az állam felé adósságot felhalmozott cégeknek, hogy a büntető és késedelmi kamatok eltörlése mellett befizessék az alaptartozásukat. Az adóamnesztia tervét a napokban a pénzügyminisztérium Társadalmi Párbeszéd bizottságában ismertették a szaktárca vezetői, számolt be lapunknak Édler András (képünkön).

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – a pénzügyminisztériumi bizottság tagja – szerint két csoportra osztják a rosszul fizető cégeket, melyekre különböző kedvezményrendszer vonatkozik majd.

Eszerint amelyeknek tavaly év végéig egymillió lejnél nagyobb adótartozásuk volt, azoknak átütemezik tartozásukat, és ha tartani tudják a részletekben való befizetés ütemtervét, mentesülnek a büntető- és késedelmi kamatok kifizetésétől. Azok a cégek, amelyeknek tavaly év végén egymillió lejnél kisebb volt az adótartozása, várhatóan idén november végéig be kell fizessék a teljes elmaradást, és így elengedik a késedelmi és büntetőkamatokat.

Édler András felhívta a pénzügyminisztérium illetékeseinek figyelmét, hogy nem helyes az adóamnesztia, mert azoknak a vállalkozásoknak kedvez, akik számítanak arra, hogy az állam időközönként lehetőséget ad a kamatok nélküli befizetésre, miközben az állam ezzel hátrányos helyzetbe hozza a tisztességes adófizetőket. A gazdasági szakember azt javasolta, hogy inkább dolgozzanak ki olyan rendszert, amely jutalmazza azokat, akik határidőre befizetik adójukat az államkasszába.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint ha egy cég nem fizeti időben az adóit, hanem használja a pénzt, majd eltörlik a büntető és késedelmi kamatokat, az olyan, mintha kamatmentes hitelt vettek volna fel az államtól. Édler András azt szorgalmazza, hogy az adóamnesztia mellett léptessenek életbe egy jutalomrendszert, amely a tisztességesen adózóknak kedvez. Azt a választ kapta, hogy a szaktárca fontolóra veszi, hogy kapjanak kedvezményt azok a cégek, amelyek határidő előtt befizetik adójukat, mert így az állam hamarabb pénzhez jut, megspórolja a kamatköltséget, és ebben osztozhat az előre fizető cégekkel. A kereskedelmi kamara elnöke szerint a határidő előtti adóbefizetéshez csatolt kedvezmény nem eléggé ösztönző, mert a vállalkozó esetenként nagyobb nyereségre tehet szert, ha még egy ideig forgatja az államnak járó pénzt. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. július 31., 19:09
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Mikor lesz vége a hatványozott hazugságnak? Szeretnék életben lenni, amikor olvashatnám, hogy kártalanítottak. Bészeszkó hűségesen lihegő kerti törpéje több hónapig részesített hazafias kötelesség gyanánt 43 – 47 % – os fizetéscsökkentésben. Amint váratlan helyeken hirtelen mindenfajta sztrájkok jelentek meg, s a flottát mind többen kérdezték, hogy nem volt elég? Elismerték, hogy 20 – 25 % – ot vágtak le. A kerti törpét megbüntették, elvtársi rotációba részesítették, s a pénz felügyelőjét megbízták adjon elő valami ötletet. Azt tanácsolta a pereskedőknek, hogy kérjenek részletekben adható törlesztéseket. Kamatokat is. A törvény széke koppantott. Bejött egy fizetésemelés, de minden összezavarodott. A nyugdijasokat csapták be a legjobban. Volt aki végkielégítésül megkapta, hozzáadták a nyugdíjalaphoz, volt aki folyamodva vagy több kérvény után kapta meg, mások azért nem kapta meg mert az adófizető nem adta le a névsort, van akinek a névsorát az ANAF tanulmányozza, hogy mi baja van még. Három más megyében élő kollégám közül mindenkinek más a nyugdíja, de nekem a legkevesebb közülünk. Megéri egy nyomor – gazdálkodású megyében dolgozni, aztán csodálkozni.